Slobodan Župljanin

Pronađeno oružje dokaz opasnosti od migrantske krize

  • 24.09.2018. 15:31

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin izjavio je da je poslije pronalaska oružja i municije kod migranata jasno kolika opasnost prijeti od migrantske krize i da su nadležni organi u BiH zatvarali oči pred tom prijetnjom i zabijali glavu u pijesak.

Župljanin je podsjetio da je iz Republike Srpske u više navrata upozoravano na moguće teške posljedice migrantske krize, ali da nadležni u BiH nisu reagovali. 

"Očigledno je da nisu dovoljno obezbijeđene spoljne granice i da migranti ulaze u BiH potpuno nekontrolisano. Događaj iz Sarajeva, gdje je pronađeno naoružanje i municija koji pripadaju migrantima, veoma je zabrinjavajući za sve građane BiH jer dobro znamo na koji način to može da bude upotrijebljeno", rekao je Župljanin Srni. 

On je dodao da se migranti potpuno nekontrolisano kreću kroz BiH i da se ne zna ni ko su niti sa kojim ciljem su došli. 

"Kada se malo pažnje posveti tom problemu vrlo lako se dođe do toga da većina njih ulazi sa nečasnim namjerama, odnosno da ovdje proizvedu nove sukobe i incidente", ocijenio je Župljanin i dodao da bi se daljom analizom vjerovatno uvidjelo da je jedan broj njih već boravio u BiH u jedinici "El mudžahedin". 

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da nadležni na nivou BiH ozbiljno shvate prijetnju i da se suoče sa migrantskom krizom i mogućim posljedicama. 

"Stalno čujemo priče o razmatranju informacija, kao što je i do sada radio Savjet ministara, ali nisu preduzete konkretne aktivnosti da bi migrantska kriza bila stavljena pod kontrolu. Migranti doživljavaju BiH kao svoje stanište i parking, odakle će praviti planove ili na osnovu već napravljenih planova djelovati i praviti incidente koji nikome u BiH ne mogu donijeti ništa dobro", kaže Župljanin. 

On je istakao da je sada jasno da su upozorenja u vezi sa rizicima od migrantske krize, koja su dolazila iz Srpske, bila osnovana i da nisu predstavljala sijanje straha kao što su tvrdili pojedini predstavnici Srpske u institucijama BiH. 

"Samo naivni mogu da misle da je širen neopravdan strah. Niko ne namjerava da sije strah, već da ukaže na ozbiljne prijetnje i probleme koje nosi migrantska kriza. Može li biti bolji dokaz od toga da je kod migranata pronađeno oružje i municija", rekao je Župljanin. 

On je zaključio da je bezbjednost građana dodatno ugrožena i da svakim danom postaje sve ugroženija, te da je krajnje vrijeme da službe koje su zadužene za ovaj problem otvore oči i izvuku glavu iz pijeska. 

Policija Kantona Sarajevo uhapsila je dva migranta iz Sirije i Alžira, a uviđajem na više lokacija pronašla je veću količinu naoružanja. 

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija potvrdila je Srni da je policija u Ulici franca Lehara pokušala da legitimiše dva lica koja su pokušala pobjeći, ali su uhapšena. 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)