Nastavak suđenja za ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića

Pronađeni tragovi baruta na odjeći ubijenog napadača Željka Kovačevića

  • 28.10.2020. 19:29

Tragovi baruta pronađeni su na odjeći ubijenog napadača Željka Kovačevića i optuženog Emilija Balda, potvrdila je to vještak Ljiljana Vasić Dakić u nastavku suđenja za ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića. 

Na odjeći Željka Kovačevića koja je vještačena pronađen je veći broj barutnih čestica posebno na jakni i na kačketu. Na nekim odjevnim predmetima vještačenje nije bilo moguće jer je bilo mnogo krvi potvrdila je vještak. 

Manji broj čestica za koje se pretpostavlja da mogu poticati od barutnih ostataka pronađeno je i na odjeći i obući Emilija Balda koja se našla na vještačenju. Treći nalaz kojim se vještak bavio odnosio se na šake, lice i nadlanice Emilija Blada. Uzorak sa njegovim šaka uzet je dan nakon ubistva, a utvrđeno je da postoji manji broj čestica koje mogu poticati od baruta. Ipak ono što vještačenjem nije bilo moguće utvrditi jeste da li su te čestice nastale pucanjem, držanjem oružja ili prenosom. 

Međutim, vještak je pojasnila da ukoliko su nastale direktno pucanjem te čestice se uglavnom nalaze na kažiprstu, palcu i nadlanici. Polemike u sudnici bilo je i o tome kako se sa sigurnošću može tvrditi da je riječ o česticama baruta, a ne o česticama koje potiču od nečega drugog što se može naći u prirodi, a sadrži iste čestice. Razlika je u pojavnom obliku objasnila je vještak te se jasno mogu razlikovati. Prema njenim riječima nema sumnje da se u nalazima koje je vještačila radi o barutu. Na vještačenje advokati odbrane imali su prigovor. Po njihovom mišljenju metoda kojom je rađeno vještačenje nije pouzdana. Na današnjem ročištu trebalo je da govori i vještak iz Slovenije i to o podudarnostima između deponovanih vozila za koje se pretpostavlja da pripadaju jednom od optuženih i vozila sa video nadzora. 

Zbog epidemiološke situacije, njegov dolazak nije bio moguć pa bi se o tom nalazu trebalo govoriti na narednom ročištu i to putem video linka.

Slaviša Krunić i njegov član obezbjeđenja ubijeni su prošle godine. U razmjeni vatre ubijen je jedan od napadača Željko Kovačević. Benediju Đukanoviću i Emiliju Baldu stavlja se na teret da su zajedno sa njim pripremali i organizovali ovaj zločin. Rodoljub Gajić optužen je da im je u svemu tome pomogao i to dok je radio kao obezbjeđenje supruge i djece ubijenig Krunića.