Tuga u porodici Rudić

Prnjavor: Ispovijest oca nastradale Vanje (13) – Moje dijete je ležalo pod njegovim kolima

  • 04.02.2021. 08:20

Prilazeći sam prvo čuo škripu kočnica i uz vrisku strahovit udar. Kako sam prilazio čuo sam kako okupljeni govore da „ima neko mrtav“. Ugledao sam stravičan prizor i mladića tijelom naslonjenog na volan vozila. Pomislio sam da je on taj nesrećnik, i zapitao sam se: „Bože, kako li će biti roditeljima ovog mladića kada saznaju da im je poginulo dijete?“. Ni slutio nisam da je on, zapravo, ubica mog djeteta, i da se beživotno tijelo moje Vanje nalazi pod tim vozilom.

Ovako, za „Novosti“ počinje potresnu ispovijest Lazo Rudić (43), otac 13-godišnje Vanje. Djevojčicu je 10. oktobra prošle godine, na trotoaru u centru Prnjavora, suludom vožnjom pod uticajem opijata i alkohola usmrtio Nisvet Mujkić (25).

Očevici su ispričali da je Mujkić „golfom 4 jurio kao raketa“ i pokosio dijete, koje je čekalo tatu. Nije uspjelo da pobjegne, što se vidi i na snimku nadzorne kamere, koji je u utorak rasplakao prisutne u banjalučkoj sudnici, na ročištu uoči za petak zakazanog izricanja presude.

Otac se prisjeća da je doživio šok i, kako kaže, kao i da je on sam zajedno sa njim otišao sa ovog svijeta, dok su mu krvavo dijete, sa polomljenim nogama, izvlačili ispod automobila. Ni sam ne zna kako je uspio da nazove suprugu.

– Lazo, šta nam to govoriš? Nemoj nam pričati da naše Vanje nema više!…- prenijela je majka Ljiljana (35), njenu i sina Ognjena (17) prvu reakciju na tu strašnu vijest, u njihovom neprobolnim bolom pogođenim porodičnim domu u Babanovcima, nadomak Prnjavora.

Kao da neke simbolike ima i u lančiću Vanjine tragične sudbine. Te večeri kada će posljednji put izaći u grad sa drugricama, zamolila je tatu da joj sastavi prekinuti lančić.

– Dugo me ljubila oduševljena i zahvalna što sam uspio da ga spojim. Za njen izlazak. Ni slutili nismo da će joj taj isti lančić biti ponovo prekinut o vratu, u trenutku njene pogibije – pokazuju neutješni otac i majka prekinuti lančić, baš, u istom trenu, kao i mladi život njihovog djeteta.

SVI TUGUJU ZA VANjOM

Veliku bol za tada primjernom učenicom osmog razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“ u Prnjavoru, ne osjećaju samo njeni roditelji, brat, bake, deke, ostala mnogobrojna rodbina i drugari, već i njeni ljubimci! Reporteru „Novosti“ ukazuju na od, iz dvorišta, kućice čežnjiv i uporan pogled njene kuce na prozor Vanjine sobe, na koji šapicama nadonosno „kucaju“ dvije mace. Kao da čekaju da im otvori, provjeravaju, ili ne vjeruju, da je njihova ljubimica i zaštitinica zauvijek otišla sa ovog svijeta.

Тагови: