Podignuta optužnica

Prevarant preko lažnih certifikata za njemački jezik uzeo 50.000 KM

  • 30.09.2019. 10:07

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Zlatana Latifovića (47) iz Maglaja zbog sumnje da je tokom 2017.godine u Brčkom neovlaštenim organizovanjem obuke i provjere znanja iz njemačkog jezika prevario veći broj osoba.

Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Latifović je optužen da je lažnim prikazivanjem da ima licencu za te poslove dvadeset osoba doveo u zabludu i naveo ih da mu predaju ukupan iznos od skoro 50.000,00 KM, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Latifovića da je neposjedujući potrebnu licencu, posredstvom "Job Centar Brčko", organizirao obuku i provjeru znanja njemačkog jezika s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, znajući da nije bio u mogućnosti da u Njemačkoj osigura zaposlenje osobama iz Bosne i Hercegovine, niti je to htio.

Osobe koje su pohađale obuku njemačkog jezika, u uvjerenju da će dobiti posao u Njemačkoj, u periodu od 18.05. do 20.09.2017. godine, Latifoviću i vlasnici "Job Centra" dali su iznose od 950,00 KM do 4.089,00 KM - navodi se u optužnici.

On je takođe optužen i da je izrađivao lažne certifikate na njemačkom jeziku u kojima je naveo da su polaznici obuke stekli određena znanja ovog jezika tako što su položili Test Daf ispit. On se tereti da je takve isprave ovjeravao pečatom nepostojećeg subjekta "Job Centar Maglaj", kao i svojim potpisom, pored kojeg je navodio da ima svojstvo ispitivača njemačkog jezika, znajući da takvo svojstvo nema.

Potvrđenom optužnicom protiv Latifovića utvrđena je osnovana sumnja da je počinio prevaru (krivično djelo iz člana 288 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i krivotvorenje isprave (krivično djelo iz člana 367 stava (1) Krivičnog zakona) s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.