Ubistvo Slobodana Stojanovića

Presudom Elfeti Veseli štiti se Naser Orić

  • 10.05.2019. 10:44

Svjedočenje zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine za Sud BiH nije bilo vjerodostojno i ova institucija radi sve da ovaj svjedok bude diskreditovan kako bi se u nekim drugim procesima sačuvali komandanti takozvane Armije BiH, uključujući i Nasera Orića, pišu "Nezavisne novine".

List podsjeća da je Sud BiH osudio Elfetu Veseli na 10 godina zatvora za brutalno ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka, a njenog komandanta Sakiba Halilovića oslobodio optužbe, obrazlažući to činjenicom da u Krivičnom zakonu SFRJ nije propisano djelo za koje je on bio optužen. 

"Nedavno je za isto djelo za koje je optužen Halilović u Sudu BiH osuđen Mensur Đakić, tako da je obrazloženje Suda BiH u ovom slučaju u najmanju ruku smiješno", kaže izvor "Nezavisnih novina".

"Glas Srpske" piše da je iz obrazloženja sramne presude Suda BiH kojom je Veselijeva osuđena na 10 godina zatvora, a Halilović oslobođen optužbe, jasno da je sudsko vijeće više pažnje posvetilo zaštiti oslobađajuće presude Naseru Oriću, nego kažnjavanju ubica srpskog dječaka. 

Prema tvrdnjama sagovornika "Glasa Srpske", koji je odlično upućen u dešavanja i način funkcionisanja Suda BiH, obrazloženje presude pisano je s namjerom da se degradira zaštićeni svjedok "S1" u ovom procesu. 

Prema tvrdnjama sagovornika lista koji je odlično upućen u dešavanja i način funkcionisanja Suda BiH, optužnica je i u jednom i u drugom predmetu podignuta na potpuno identičnom institutu komandne odgovornosti. 

"Ovo je još jedna potvrda da se Sud BiH ne vodi istim aršinima u identičnim pravnim stvarima i presuda za ista krivična djela zavisi od vijeća do vijeća", navodi ovaj sagovornik. 

Kako je dodao, sudija Darko Samardžić je bio predsjednik Sudskog vijeća koje je oslobodilo Sakiba Halilovića, kao i član sudskog vijeća koje je po istom osnovu osudilo Đakića. 

"Sudija Samardžić je pokušao u obrazloženju presude da objasni da bi Halilović bio kriv samo da je ubistvo dječaka naredio ili ga sam izvršio. Međutim, sve ono u čemu nije pronašao elemente komandne odgovornosti u ovom predmetu, jeste prije nekoliko mjeseci u presudi komandantu Prvog bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina Mensuru Đakiću. Doduše, i Đakić je osuđen na mizernu dvogodišnju zatvorsku kaznu, nižu čak i od zakonskog minimuma, ali je za razliku od Halilovića ipak proglašen krivim po komandnoj odgovornosti", navodi sagovornik "Glasa Srpske".

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић