Marko Čolić čeka odluku

Presuda za pokušaj ubistva novinara u petak

  • 09.07.2019. 12:09

Okružni sud u Banjaluci izreći će presudu Marku Čoliću, optuženom za pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, u petak, 12. jula, najavio je danas predsjednik Sudskog vijeća Branimir Đukić.

Predstavnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka zatražili su na glavnom pretresu u Okružnom sudu da Čoliću bude izrečena osuđujuća presuda, a odbrana je predložila da bude oslobođen. 

Predstavnici Tužilaštva su u završnoj riječi naveli da je Čolić nesumnjivo počinio krivično djelo pokušaj ubistva, kao i da je oštećeni Kovačević prepoznao Čolića koji ga je kritične noći više puta udario u glavu teleskopskom palicom i nanio mu teške tjelesne povrede. 

"Tražimo da Čolić bude proglašen krivim i osuđen prema zakonu", naveli su predstavnici Tužilaštva i zatražili da Čoliću bude produžen pritvor. 

Istu osudu je zatražio i Kovačevićev opunomoćenik. 

Čolićev advokat Gordan Jovišević je rekao da optužba nije dokazala krivično djelo koje se stavlja na teret njegovom branjeniku, te da je odbrana dokazala da je Čolić, između ostalog, kritične noći bio kod kuće. 

"Većina dokaza je izuzeta na nezakonit način i takvi dokazi se ne mogu koristiti prema Zakonu o krivičnom postupku. Predlažemo Sudu da donese oslobađajuću presudu jer nema dokaza da je Čolić počinio ovo krivično djelo", rekao je Jovišević i zatražio da bude ukinut pritvor njegovom branjeniku. 

Optuženi Čolić je rekao da svi dokazi pokazuju da on nije počinio ovo krivično djelo, te da je nevin.

"Nikada nisam krivično osuđivan. Ako budem osuđen u ovom procesu to će značiti da je stvarni izvršilac ovog djela amnestiran, a sve zbog nemara Tužilaštva. Molim sud da donese oslobađajuću presudu, da mi se ukine pritvor i da se branim sa slobode", rekao je Čolić. 

Predsjednik Sudskog vijeća je zaključio glavni pretres u ovom slučaju. 

Čolić je osumnjičen za pokušaj ubistva Kovačevića, odnosno da mu je 26. avgusta u banjalučkom naselju Obilićevo nanio teške povrede po glavi i tijelu.