Sud BiH

Presuda Oriću i Muhiću za dvije sedmice

  • 16.11.2018. 19:29

Za dvije sedmice biće izrečena presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću. Završnim riječima odbrane, danas je okončan glavni pretres za ubistvo tri srpska zarobljenika u srebreničkim selima.

Odbrana je odbacila sve izjave svjedoka koja su svjedočila da su lično vidjeli Orića i Muhića kako ubijaju srpske zarobljenike u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. 

Sabina Mehić, advokat Sabahudina Muhića i nakon živih očevidaca zločina vjeruje u oslobađajuću presudu.

"Što se tiče presude, mi svakako kao odbrana očekujemo oslobađajuću presudu, mi vjerujemo da ne postoji nikakav razlog da presuda bude bilo kakva drugačija u odnosu na oslobađajuću", istakla je Sabina Mehić, advokat Sabahudina Muhića. 

Sa nestrpljenjem, presuda se isčekuju i u RS. U Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina kažu da postoje dokumentovani podaci o stradanju Srba u srednjem Podrinju i svjedoci koji su dali izjave za zločine 28 divizije, pod komandom Nasera Orića.

"U srednjem Podrinju je ubijeno 3.600 Srba, od toga preko 50-toro dijece, preko 200 žena, nemamo još uvijek pravosnažnih presuda i odgovornih. Naser Orić je bio na čelu zločinačke 28 divizije koja je klala, ubijala na najmonstruozniji način Srbe i ono što treba da bude konačno ishod ovog procesa je osuđujuća presuda", istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica. 

Sud BiH, u prvostepenom postupku, oslobodio je Nasera Orića i Sabahudina Muhića. Cijeli proces biće upamćen po kontroverzama, od svjedoka koji su mijenjali svjedočenja, do sudije sa sumljivom ratnom prošlošću. 

Presudu za ubistva tri srpska civila, koja Tužilaštvo BiH stavlja na teret Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, Apelaciono vijeće Suda BiH danijeće 30. novembra. Čitanje izricanja presude je javno, pa se očekuje da u sudnici budu i porodice nastradalih srpskih zarobljenika.