Teodor Meron

Presuda Karadžiću u prva tri mjeseca naredne godine

  • 11.12.2018. 16:31

Predsjednik Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova Teodor Meron predstavio je izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN u kojem je navedeno da se presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću može očekivati u prva tri mjeseca naredne godine, prenosi Fena.

Agencija podsjeća da je Haški tribunal Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici iz jula 1995, kada je prema navodima optužnice ubijeno više od 7.000 Bošnjaka.

Navodi se da je Karadžić osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, dugotrajne napade na stanovništvo Sarajeva granatama i snajperskom vatrom, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Fena navodi da je bilo planirano da Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je izricanje odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev Karadžićeve odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.