Hrvatska

Preminuo 19-godišnji mladić nakon operacije krajnika

  • 11.09.2019. 08:19

19-godišnji mladić preminuo je prošle sedmice u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika.

Iako je operacija prošla dobro, mladić je preminuo dva sata kasnije.

"Mogu potvrditi da je došlo do smrti pacijenta nakon operacije tonzil-lektomije, što samo po sebi predstavlja neočekivani i neželjeni događaj u samoj bolnici", rekla je za Dnevnik.hr direktorica OB-a Šibenik Sanja Jakelić.

U šoku je i porodica preminuloga 19-godišnjaka. 

"Izvinjavam se, u teškoj sam boli i ne bih želio izlaziti u javnost, pogotovo s neprovjerenim informacijama. Čekam izjavu bolnice u petak nakon konzilija povjerenstva gdje ću dobiti konkretne odgovore. Pozdrav", napisao je mladićev otac u kratkoj poruci.

Umro od zatajenja srca i pluća

Obdukcija je pokazala je da je mladić umro od zatajenja rada srca i pluća. Sat vremena je trajala reanimacija, ali bezuspješno. Dnevnik.hr neslužbeno saznaje da se mladić za operaciju odlučio zbog čestih upala grla, a jedna rutinska operacija krajnika završila je tragično.

Istražuje se što je točno pošlo po zlu, između ostaloga i unutarnjom bolničkom kontrolom. Direktorica bolnice poručuje da će se do kraja sedmice znati više detalja. Zasad se zna da se mladić nakon 15-minutne operacije probudio, a nepuna dva sata poslije je umro.

Nema sumnje u rad anesteziologa

Poznati hrvatski anesteziolog s 35 godina rada u struci stoga ne sumnja u rad anesteziologa. "Oni nikad ne djeluju trajno. Ako se pacijent uspio probuditi, bio je svjestan, što sam čuo da se desilo, to govori da je doza anestetika i način anestetike bio u redu", kaže prof. dr. sc. Ino Husedžinović, stalni sudski vještak za anesteziologiju i intenzivnu medicinu.

No Husedžinović kaže da je, uprkos silnom oprezu, i u svojoj karijeri nailazio na neobične i nepredvidive slučajeve. "Sjećam se slučajeva da su se dešavale i rupture, mikroaneurizmi u mozgu za koje se nije znalo da postoje, da su se javljali fatalni poremećaji ritma zbog nekakvih infekcija", rekao je Husedžinović.

O cijelom je slučaju obaviješteno i Ministarstvo zdravstva pa se u šibenskoj bolnici uskoro može očekivati i inspekcija.

Pročitajte još:

Pronađen šestogodišnjak koji je nestao u parku

Djevojku čije je tijelo pronađeno u kanalu ubio maloljetnik

Crnogorac Željko Bulatović ovjeren zbog sina?

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)