Sud BiH

Predmet "Veliki park": Svjedok čuo da su ubijeni srpski vojnici

17:31, 21.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane ABiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, bivši pripadnik rezervnog sastava specijalne policije Kenan Spahić rekao je da je čuo da su u Velikom parku ubijeni srpski vojnici, ali da ne zna ko ih je doveo i pobio.

Svjedok je objasnio Sudu da se u aprilu 1992. godine prijavio u jedinicu Јuke Prazine i da su u Domu policije, u kojem je bila i Specijalna policija pod komandom Dragana Vikića, bili do mjesec dana.

Prema njegovim riječima, u Domu policije nije bilo uslova da borave, jer se kod Prazine prijavljivalo sve više ljudi, pa su prešli u obližnji objekat obdaništa.

Spahić je naveo da su s njim u jedinici bili i optuženi Nermin Uzunović zvani Šok, kao i Senaid Čavčić, koji se ranije zvao Mladen Čovčić.

On je rekao da ga je Prazina rasporedio u naselje Dobrinja i da je u obdanište dolazio samo po hranu, oružje i municiju, gdje je čuo da je zarobljeno par srpskih vojnika. Kasnije je saznao da su pobijeni u Velikom parku, dodajući da ne zna ko ih je doveo i pobio.

Tokom svjedočenja je naglasio da je Јuka Prazina bio nadređeni rezervnom sastavu specijalne jedinice, ali da ne zna ko je njemu bio nadređeni. Dodao je da ne zna za bilo kakvu komunikaciju između Prazine i komandanta Specijalne jedinice Dragana Vikića.

Tužilac Vesna Ilić podsjetila je svjedoka na iskaz koji je dao Tužilaštvu BiH 2015. u kojem je naveo da je Vikić bio pretpostavljeni Јuki Prazini, da je Јuka išao kod njega i da mu je Vikić izdavao naredbe. Isto je izjavio i tokom davanja iskaza Tužilaštvu BiH 2007. godine.

Danas je rekao da je pod pritiskom i prijetnjama tužioca Filipa Alkoka, koji ga je ispitivao 16 časova, morao reći da je Prazina bio podređen Vikiću, naglasivši da nikada nije vidio da je Prazina dobio bilo kakvu naredbu od Vikića.

Svjedok je danas takođe tvrdio da nije vidio zavezane zarobljene vojnike kako sjede na klupi u podrumu Doma policije, kako je izjavio u Tužilaštvu 2015.

U istrazi je svjedok rekao da se "kroz maglu sjeća da je vidio četiri do pet zarobljenika u podrumu Doma i da su ih čuvali pripadnici specijalne policije".

Spahić je danas izjavio da to nije tačno i da mu se "vratila slika". On je objasnio da je nedavno bio u Domu policije i vidio da nema podruma, te da je shvatio da je pogriješio. Gdje je vidio zarobljenike nije mogao reći.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 28. marta.