Osumnjičen za primanje mita

Predložen pritvor za inspektora Poreske uprave

12:08, 08.05.2020.
Republičko javno tužilaštvo predložilo je sudiji Okružnog suda u Banjaluci da odredi pritvor inspektoru Poreske uprave Republike Srpske čiji su inicijali N.B, osumnjičenom za primanje mita.

Posebno odjeljenje tog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala predložilo je mjeru pritvora zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da bi mogao ometati krivični postupak, uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikirivače.

Tužilaštvo u saopštenju poziva sve građane da odmah prijave svako službeno lice, na bilo kojem nivou vlasti, koje od njih zahtijeva novac, poklon ili bilo kakvu drugu korist kao naknadu za obavljanje ili neobavljanje službene radnje.

"Od blagovremenog prijavljivanja krivičnog djela i prikupljanja dokaza zavisi i uspješno procesuiranje počinilaca ovih krivičnih djela", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva napominju da prijavljivanje koruptivnih krivičnih djela, nakon što ona budu izvršena, vrlo rijetko može dovesti do podizanja optužnice i donošenja osuđujuće presude zbog propuštanja da budu prikupljeni zakoniti dokazi.

"Svi građani koji prijave krivično djelo biće zaštićeni u skladu sa zakonskim propisima", dodaje se u saopštenju.