Tužilaštvo BiH

Predložen pritvor osumnjičenim za zločine u Novoseocima

  • 17.09.2020. 10:32

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima u opštini Sokolac 1992. godine.

Pritvor je predložen zbog mogućnosti bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja u pravcu donošenja tužilačke odluke i podizanja optužnice, saopšteno je iz Tužilaštva.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na Sokocu i u Sarajevu uhapsili devet lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Uhapšeni su bivši poslanik SDS-a Milan Tupajić, ratni komandir Policijske stanice Sokolac Dragan Obradović, te pripadnici Vojske Republike Srpske Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović, Momir i Branislav Kezunović, dok će putem međunarodnih pravnih mehanizama biti zatraženo izručenje lica čiji su inicijali K.N, koji trenutno boravi u Kanadi.

Pripadnici Sipe su u nastavku ove akcije uhapsili i nekadašnjeg komandira Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Momčila Pajića i njegovog zamjenika Aleksu Gordića zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Novoseocima kod Sokoca.

Ovim predmetom je kao osumnjičeni obuhvaćen i Radislav Krstić, koji je osuđen u Haškom tribunalu.