Osumnjičeni za ratni zločin

Poznata imena uhapšenih u akciji SIPA u Sarajevu

  • Извор: РТРС
  • 07.12.2021. 11:56

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu danas su na području Kantona Sarajevo lišili slobode pet osoba zbog osnova sumnje da su počinili zločin nad srpskim stanovništvom na području Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije.

Kako RTRS nezvanično saznaje, uhapšeni su Vahid Alađuz, Senad Gadžo, Nezir Agan, Mujo Vatreš i Suljo Hebib.

Iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je izvršena akcija hapšenja, istraga se odnosi na zločine nad srpskim civilima koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola "Aleksa Šantić" i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su direktni izvršioci ubistava.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade takozvane Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje povreda koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

Među ubijenima su Radomir Drašković, Borko Stojanović, Radomir Milutinović, Dostimir Nikolić, Gojko Stjepanović, Sekula Mandić, Vitomir Vasović i Maksim Šojić.