Sve krenulo od varnice

Požar u banjalučkom preduzeću: Šteta veća od 500 hiljada KM

  • 28.03.2019. 11:29

Veliki požar progutao je halu preduzeća “Stolarija Nešo” u Zelenom viru kod Banjaluke, a prilikom gašenja lakše su povrijeđeni vlasnik firme Nenad Milinković i jedan vatrogasac.

Na zgarištu su u pepeo pretvoreni gotovi proizvodi i repromaterijal, a do neprepoznatljivosti su uništene mašine. Prve procjene su da je šteta veća od 500.000 KM.

Požar je izbio juče oko 11 časova, a tokom gašenja vatre Milinkoviću je manje opečena ruka, a jedan vatrogasac se posjekao.

Milinković je ispričao da je požar najvjerovatnije prouzrokovala varnica prilikom sječenja šperploče na jednoj od mašina. Istakao je da njegova povreda nije ozbiljna i da je najbitnije da niko nije stradao.

"Prije izbijanja vatre otišli smo na pauzu, a kada smo se vratili primijetili smo dim. Odmah smo krenuli da provjerimo sistem ventilacije i izvukli crijevo iz kojeg se dimilo, ali ubrzo smo vidjeli da gori jedna vreća piljevine. Bilo nas je desetak i svi smo počeli da gasimo vatru protivpožarnim aparatima i vodom, ali plamen se jako brzo širio ", ispričao je Milinković.

Prema njegovim riječima, vatra je brzo zahvatila i materijal koji je bio unutra, tako da se za pola minuta sve pretvorilo u buktinju.

"Uvidjeli smo da tu ne možemo ništa da uradimo, pa smo  nastojali  da spasemo drugu halu, kojoj je počeo da gori krov. U međuvremenu su stigli vatrogasci koji su stavili požar pod kontrolu i uspjeli smo da spasemo druge dvije hale, koje se nalaze u blizini",kazao je Milinković.

Pojasnio je da je izgorio pogon u kojem su bile mašine za obradu iverice i šperploče i da je vatra progutala tri skupocjene CNC mašine za obradu drveta.

Jedan od radnika “Stolarije Nešo” koji je među prvima primijetio dim kazao je da je u požaru za svega pet minuta  nestala hala u kojoj je radio.

" Nakon pauze vratili smo se u halu i počeli da se pripremamo za rad. Kolega i ja samo primijetili da se dimi iz jedne mašine. Kada smo prišli, vidjeli smo da nešto varniči, a zatim je buknuo plamen, pa smo uzeli protivpožarne aparate i krenuli da gasimo", ispričao je ovaj radnik te naglasio da se vatra proširila takvom brzinom da nije bilo šanse da je zaustave.

Komandir Vatrogasne jedinice Banjaluka Miroslav Malinić istakao je da su požar stavili pod kontrolu za pola sata.

"Gašenje je bilo dosta komplikovano, gorio je materijal na hrpi zatrpan limovima. U gašenju je učestvovalo 13 vatrogasaca sa šest vozila iz Vatrogasne brigade Banjaluka, kao i šest vatrogasaca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrbanja, koji su imali jedno vozilo", kazao je Malinić.

Uništene mašine

Preduzeće “Stolarija Nešo” zapošljava 25 radnika i bavi se proizvodnjom stolarije i namještaja. Vlasnik firme Nenad Milinković usporiće proces proizvodnje s obzirom na to da je potrebno sada obnoviti cijeli jedan pogon.

"Proizvodnju nećemo obustaviti i nadamo se da ćemo se brzo oporaviti od ove nesreće. Nažalost, neke mašine koje smo nedavno kupili nismo uspjeli da osiguramo, a sada ih je požar uništio", rekao je Milinković.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.