Najviše u oblasti građevinarstva

Povrijeđena 1.474 radnika: 14 nesreća sa smrtnim ishodom

  • 24.04.2019. 19:38

Lakše su povrijeđena 1.474 radnika, teže 79, a bilo je 14 povreda sa smrtnim ishodom, najviše u oblasti građevinarstva. Ovo su podaci za 2018. godinu, a u prva tri mjeseca ove, u Republici Srpskoj pet ljudi je poginulo na radnom mjestu - troje u građevinarstvu i dvoje u rudarstvu, a dogodilo se i 17 težih povreda na radu, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske. 

Na konferenciji su navedeni i najčešći razlozi povreda na radu. 

"Podaci govore da su u suštini neprimjenjivanje mjera zaštite na radu, nesprovođenje preventive i nedovoljna obuka radnika u radu uglavnom najčešći razlozi ovih povreda", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Ministarstvo rada organizovaće i javnu raspravu o primjeni zakona u ovoj oblasti kako bi se što bolje pripremila strategija zaštite na radu koja je planirana 2020. i 2021. godine. Poslovi u građevinarstvu i eksploataciji šume pokazali su se najrizičnijim.

"Tu imamo najveći broj povreda na radu, a inspektor rada ima odgovarajuća ovlašćenja u smislu toga da može kazniti i privremeno zabraniti rad na gradilištu do oklanjanja nepravilnosti koje su dovele ili koje dovode do povreda na radu", kaže Momčilo Đikanović, rukovodila Odsjeka u Republičkoj upravi za inspekcijke poslove.

Zakon o zaštiti na radu propisuje novčane kazne za poslodavce, do petnaest hiljada maraka. Prošle godine kažnjeni su u ukupnom iznosu većem od milion maraka. Od oko pet hiljada kontrola koje je sproveo Inspektorat Republike Srpske, u čak 32 odsto utvrđene su nepravilnosti u poslovanju.

Тагови: