Ratni zločini

Potvrđena optužnica protiv Atifa Dudakovića

  • 24.10.2018. 19:18

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Atifa Dudakovića, ratnog komandanta 5. korpusa Armije BiH. Optužnica kojom se Dudaković i njegovih 16 saboraca terete za ratne zločine je potvrđena dan prije zakonskog roka, a naredno ročište je zakazano za 31. oktobar. Iz Suda BiH ništa ne potvrđuju, već samo kažu da je sudska odluka dostavljena svim stranama u predmetu protiv Atifa Dudakovića.

"Odluka Suda je dostavljena strankama i braniocima, a javnost će o istoj biti blagovremeno informisana službenim saopštenjem Suda Bosne i Hercegovine, nakon što odluku zaprime stranke i branioci," saopšteno je iz Suda BiH.

Dudaković i šesnaestorka se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most, kao i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bihaća i Cazina. U Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina su svjesni da je bilo mnogo skeptičnih među Srbima, zbog, kako kažu, selektivne pravde koju je Sud BiH dijelio u prošlosti. Direktor Centra naglašava da ima više nego dovoljno svjedoka i materijalnih dokaza da se Dudaković i ostali osude. 

"Pored takvih materijalnih dokaza, vrlo je teško prognozirati šta će Sud na kraju odlučiti. Ali, kakva bi bila odluka u skladu sa pravdom, u skladu sa pravičnošću, u skladu sa jednakošću građana pred zakonom - to je dugotrajna kazna zatvora za krivično djelo, za koje se Dudaković već sad tereti, potvrđivanjem ove optužnice," rekao je Milorad Kojić. 

Radi se o najvećem i najsloženijem predmetu kojim se ikada bavilo bh. pravosuđe, pa u skladu sa tim očekujemo višegodišnji proces, kaže Kojić. Optuženi se terete za ubistva više od 300 Srba, među kojima je najviše civila - uglavnom starijih. Među njima su i vojnici koji su se predali, zarobljenici, a dio optužnice protiv Dudakovića se odnosi i na ratne zločine počinjene nad Bošnjacima, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini. Navode optužbe će dokazivati Tužilaštvo uz pomoć 447 svjedoka, šest stručnih vještaka, i više od 1.100 dokaznih materijala.