Tužilaštvo BiH

Ponovo otvorena istraga zbog zločina u "Dobrovoljačkoj ulici"

  • 22.11.2018. 19:35

Tužilaštvo BiH, nakon skoro sedam godina, ponovo je otvorilo istragu u slučaju "Dobrovoljačka ulica". Pod istragom će se, kako nezvanično saznajemo opet naći Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Jusuf Pušina i Emir Švrakić. Tužilaštvo je po naredbi Ustavnog suda BIH od 17. januara ove godine imalo rok od tri mjeseca da odluči po prigovorima porodica nastradalih u Dobrovoljačkoj ulici zbog obustavljanja istrage, ali je tu odluku donijelo tek nakon 10 mjeseci. 

"Odlukom se Naredba o obustavi istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine  od 17.01.2012. godine stavlja van snage u odnosu na pet osoba i naređuje ponovno otvaranje istrage. U ostalom dijelu žalbe su odbijene kao neosnovane u odnosu na devet osoba te je odbačena jedna žalba kao nedopuštena," saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Zbog čekanja i probijanja roka Ustavnog suda, nekoliko porodica nastradalih podnijele su i krivične prijave protiv v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i drugih tužilaca iz odjeljenja za ratne zločine. Advokat Milan Romanić, kaže da je pored svega što su ranije činili, morao da interveniše i Ustavni Sud BiH.

"Tek sad je taj prigovor riješen, nakon šest godina i 10 mjeseci i intervencije Ustavnog suda BIH. Mislim svaki komentar je suvišan, ali evo, hvala Bogu, da su se sjetili da nakon toliko vremena ipak ponovo otvore istragu. Već su mogli završiti i sa suđenjem i sa kaznama," rekao je advokat Milan Romanić. 

To što je Tužilaštvo tek sada odlučilo da ponovo otvori istragu, znači da ponižava srpske žrtve, kažu u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske. Isto misle i Savezu Logoraša RS.

"Ono što je prvo bilo problematično jeste uloga tih stranih sudija i tužilaca koji su bili u početku u pravosuđu BiH. Očigledno da su oni imali ulogu da sprovode upravo ovo da se procesuiraju upravo Srbi, da se obustavljaju istrage gdje su osumljičena lica Bošnjaci, da dođemo do tih požaravajućih podataka kada je u pitanju procesuiranje Srba u odnosu na procesuiranje Bošnjaka," rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za za istraživanje rata i ratnih zločina RS.

Devedeset i druge godine kao član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ejup Ganić je organizovao napad u Dobrovoljačkoj ulici, zatim pripremio tuzlansku kolonu, a onda je želio čak i da napadne u Živinicama vojni aerodrom. Ganić je bio alfa i omega u tom predsjedništvu koji je lično naredio napad na Dobrovoljačku," rekao je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS. 

Odnos Tužalaštva BiH prema srpskim žrtvama nikad nije bio pravedan, kaže Predsjednica Republike Srpske. Željka Cvijanović poručuje da nije optimistična ni u ovom slučaju.

"Nemam baš puno optimizma s obzirom na činjenicu da smo do sada gledali samo neizbalansirane slike u okviru pravosuđa. Često uz velike upitnike, uz sumnju i strahove, vrlo često i opravdane. Dakle, da su određeni procesi, ali i odluke bile politički motivisane," rekla je Cvijanovićeva.

U Sarajevkoj Dobrovoljačkoj ulici, drugog i trećeg maja 92. godine ubijeno je 42-oje ljudi prilikom povlačenja kolone JNA iz Kasarne u Lukavici. Međunarodni tužilac Jude Romano još u januaru 2012. godine odlučio je da zaustavi istragu, a zbog te odluke u Tužlaštvo BiH stiglo je više od 20 pritužbi. Tužilaštvo je zbog toga formiralo i radno tijelo koje više puta zasjedalo, mijenjalo sastav ali i mišljenja.