Optuženi za trgovinu drogom

Ponovo odgođeno suđenje bivšim inspektorima

  • 05.11.2018. 11:46

Početak ponovljenog suđenja bivšim inspektorima Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku koji su optuženi zbog trgovine drogom opet je odgođeno.  

Ovaj put odbrana je zatražila izuzeće Sudskog vijeća. Tvrde da sudsko vijeće u ovom slučaju ne može biti objektivno, jer , kako kažu, Ustavni sud je ranije utvrdio da Sudsko vijeće nije cijenilo dokaze odbrane u prvobitnom sudjenju.

Takođe su zatražili i da ne budu ponovo saslušani svjedoci zbog kojih je ovo suđenje i vraćeno na početak. 

I ovo ročište je obilježila rasprava optuženog Ognjena Stijaka sa Sudskim vijećem, koji je doveo u pitanje upućenost vijeća u sam proces. Zbog zahtjeva odbrane suđenje je ponovo odgođeno za decembar i to nakon što je Sudsko vijeće ponovo izašlo u susret optuženom Stijaku i odredilo datum koji njemu odgovara s obzirom da ne boravi na teritoriji BiH. 

Ustavni sud BiH ukinuo je u martu ove godine pravosnažnu presudu Srđanu Raduloviću, koji je bio osuđen na 11 godina zatvora zbog organiziranja kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima.

Presuda je ukinuta i bivšem inspektoru za narkotike Ognjenu Stijaku, koji je bio pravosnažno osuđen na pet godina i pet mjeseci zatvora.

U obrazloženju je, između ostalog, navedeno da je presuda Vrhovnog suda Republike Srpske zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića kome nije skinuta zabrana odavanja službene tajne i osuđivanog narkodilera Gorana Bošnjaka koji je tvrdio da je iskaz dao pod prisilom.