Drugi put u tri dana

Ponovo gorjelo u Incelu, ovoga puta energana

  • 09.03.2019. 19:02

Opet je gorjelo u Incelu - drugi put u tri dana. Požar je izbio jutros u staroj energani, kada je planulo ulje u napuštenom postrojenju. Srećom, vatra je ugašena na vrijeme i nije bilo povrijeđenih.

Vatrogascima je požar u starom banjalučkom gigantu dojavljen jutros u 7.40, i već za pet minuta su bili na terenu. I pored opasne situacije zbog objekta u ruševnom stanju, vatra je ugašena za manje od sat i po.

Ulje se zapalilo dok su radnici sjekli metal u staroj energani. Požar je bio vrlo opasan, jer se radi o lako zapaljivom ulju, čija su isparenja kancerogena, ali blagovremenom akcijom je spriječena šteta većih razmjera - kažu u banjalučkoj Vatrogasnoj jedinici.

"Naši su vatrogasci to brzom akcijom stavili pod kontrolu, ugasili. Iskoristili smo velike količine pjene i aparata sa S-punjenjem, stavili to sve pod kontrolu, nakon toga smo primijetili da i dalje ima curenja iz sistema. Našli smo glavni ventil i zavrnuli smo taj sistem", kaže Dragan Savanović, komandir čete Centar Vatrogasne jedinice Banjaluka.

Svi nadležni inspekcijski organi su obaviješteni o situaciji u krugu Incela, pa se od njih očekuju naredni koraci. Ovakvi požari često mogu da dovedu do ekološke katastrofe, zato u gradskoj civilnoj zaštiti apeluju na izvođače radova da paze na bezbjednost.

"Ovim putem apelujemo na sve izvođače radova, pravna i fizička lica, da tokom preduzimanja radnji na rušenju objekata ili uklanjanju starih objekata, lako zapaljive materijale na bezbjedan način obezbijede", kaže Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne Vatrogasne jedinice Grada Banjaluka

Ovo je drugi požar koji je u proteklih nekoliko dana izbio u krugu Incela. Požar koji je pretprošle noći izbio na odlagalištu piljevine i drvne sječke je u potpunosti ugašen i vatrogasci su se povukli.

Тагови: