Velika Kladuša

Ponašanje MIGRANATA neprihvatljivo: Zatražena deportacija za nekoliko njih

18:47, 05.06.2019.
Izvor: n1info.com
Thumbnail
Razlog masovne tuče migranata u privremenom migrantskom centru “Miral” u Velikoj Kladuši, koji se dogodio tokom noći, još nije poznat – a za njih šest zatražena je deportacija iz BiH, potvrđeno je iz MUP-a USK.

Nakon sinoćnje tuče, tokom današnjeg dana zabilježeni su manji fizički obračuni i naguravanja. Zvanično – razlozi još nisu poznati. Inače, ispred “Mirala” nije zabilježeno pojačano prisustvo policije, a na ulazu u objekat nalaze se radnici osiguranja i pripadnici IOM-a.

Nekoliko desetina migranata je povrijeđeno, kao i tri policajca, potvrđeno je ranije iz MUP-a USK. N1 javlja da su povrijeđeni migranti mahom iz Alžira.

Nezvanično, kako su pojedini migranti kazali, upravo je grupa migranata iz Alžira pravila probleme u “Miralu”, gdje boravi ukupno 650 migranata.

Iz Crvenog krsta je potvrđeno da volonteri ove organizacije nisu uspjevali obavljati svoj posao, odnosno podjelu obroka, te su povučeni iz privremenog migrantskog centra.

"Svi navodi kolega iz MUP-a su tačni. Uočljivo je da su unutrašnji sukobi svakodnevni. Stvaraju probleme za funkcionisanje Crvenog krsta kod dodjele tri redovna obroka", kazao je za Husein Kličić iz Crvenog krsta.

On je dodao da su uništena dva velika šatora uništena, koja su postavljena nakon požara.

"Volonteri se moraju povlačiti van kampa. Opet smo zbog humanosti uspjeli ubijediti migrante da se obroci normalno dijele. Mi i IOM činimo sve da dođe do normalizacije odnosa. Mi možemo potvrditi da je ista grupa migranata stvarala probleme, gleda se da se oni odstrane. Moramo pratiti sve one koji prave probleme i sankcionisati ih", rekao je Kličić.