Spremaju se krivične prijave

Policija ponovo češlja po Šumama Srpske

  • 19.10.2019. 19:04

Spremaju se krivične prijave za šumokradice uhvaćene na djelu na području Potrkozarja u posljednjoj akciji MUP-a i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. 

Akcija je izvedena u strogoj tajnosti, a koliko je sirovine Šuma Srpske ilegalno posječeno, znaće se u narednim danima. Kako saznajemo, u nedozvoljenom prometu našlo se oko 250 kubika drvnih sortimenata.  

"Nastavićemo naravno sa tim akcijama i naš je plan da u narednom periodu imamo što više sličnih akcija kako bi smo na neki način stali u kraj svim tim problemima koji se dešavaju a kada to kombinujemo i sa promjenom zakona o Šumam i brojnim drugim mjerama koje smo preuzeli a o čemu sam govorio u zandje vrijeme mislim da bismo do kraj agodini mogli da imamo značajan rezultat", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, ovdoprivrede i šumarstva u Vladi RS. 

Od maja do polovine oktobra, sprovedeno je devet akcija, a oduzeto je oko 1.300 kubika raznih drvnih sortimenata. Posebno je bilo zanimljivo područje Potkozarja gdje je otrkiveno dosta neregularnosti, kažu u resornom Ministarstvu. 

U Šumamam Srpske sjekao je ko je stigao, a tome se moralo stati u kraj. Nakon mjera koja je preduzela Vlada, krenulo je na bolje. Nedavno je Premijer Republike Srpske rekao da se loše poslovanje neće tolerisati, i da nema  zaštićenih. Javna preduzeća, kaže predsjednica Republike Srpske, moraju da vode odgovorni ljudi. 

"Šuma nije samo da bi se zadovoljila potreba tamo nekih četiri hiljade radnika u tom javnom preduzeću nego od toga moraju imati koristi i svi građani Republike Srpske", kaže premijer Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

"Slažem se sa svim mjerama Vlade koje podrazumijevaju da ćete mijenjati ljude dok ne dobijete one ljude koji razumiju logiku. A logika je da morate poslovati pozitivno, imate u rukama važan resurs, dužni ste da odgovarate za ono što ne uradite dobro Imate odgovronost prema Vladi koja je vaš vlasnik, imte odgvoronst prema društvu i svakom građaninu Republike Srpske. Prema tome, dok ne dođemo do takvih ljudi, treba da se mijenjaju", kaže predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Promijena sigurno neće biti u Prijedorskom gazdinstvu koje posluje među najboljima. Nema izgovora za nerad i loše rukovođenje,  kaže direktor Saša Bursać. 

"Prostiremo se na teritoriji jednog grada i pet opština. Samo je veće u Republici Srpskoj Šumsko gazdinstvo Gradiška od nas. Ali naš osnovni problem je što smo razuđeni, razbacane su nam šume na sve strane,nisu u kompleksu, mala je cijena, mala je srednja cijena. Ali eto.. ipak smo bili najbolji i u 2017-oj, i u 2018-oj a očekujem da budemo i jedno od boljih gazdinstava, ako ne i najbolje i u 2019-oj godini", kaže direktor ŠG "Prijedor", Saša Bursać.

Mjere koje je Vlada Srpske usvojila kako bi stala u kraj šumokradicama već daju rezultate. Nedavno je smijenjeno i nekoliko direktora šumskih gazdistava koja su loše poslovala. Nakon što su se sumirali rezultati devetomejsečnog poslovanja, Šume Republike Srpske posluju pozitivno.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић