Narkotici u RiTE Gacko 

Policija ispituje svjedoke spaljivanja droge

  • 01.08.2018. 19:04

Policija ispituje svjedoke koji su prisustovali uništavanju 700 kilograma droge u RiTE Gacko. Utvrđivaće da li su heroin, skank ili supstanca nalik kokainu koji su pronađeni dan kasnije u kontejneru u krugu termoelektrane, dio kontigenta koji je spaljen 26. jula.

Pronalazak narkotika, o čemu je prva izvještavala ATV, ispitivaće se na osnovu Naredbe Okružnog tužilaštva u Trebinju, a droga će biti poslata na vještačenje. Petočlana Komisija za uništavanje opojnih droga, koja funkcioniše pri Ministarstvu bezbjednosti BiH, zadužena je da proces protekne u skladu sa zakonom i bez propusta. Da li je bilo propusta i otkud narkotici u kesi u kontejneru, tek treba da se utvrdi, poručuje ministar unutrašnjih poslova Srpske, Dragan Lukač.

"Trenutno, na osnovu Naredbe Okružnog tužilaštva, policija radi određena saslušanja, odnosno uzima izjave ljudi koji su bili u Komisiji, odnosno koji su učestvovali u uništavanju tih narkotičkih sredstava. Vidjećemo kako se desio taj propust, da li je neko namjerno ostavio određenu količinu s namjerom da to kasnije zloupotrijebi, ali mislim da će istraga to da pokaže," rekao je Lukač.

Komisiju za uništavanje opojnih droga imenovao je Savjet ministara u februaru ove godine. Uz njih, čitav proces prati i SIPA, koja prevozi drogu i obezbjeđuje lokacije na kojoj se uništava. Iz Policijske uprave Trebinje poručuju da su, nakon uviđaja, utvrdili o kojoj količini nađenih narkotika se radi. 

"Izuzete su dvije najlonske kesice ukupne težine 89,9 opojne droge skank, dva grama opojne droge heroin, i jedan bijeli grumen, koji svojim morfološkim karakteristikama podsjeća na opojnu drogu kokain, težine 255 grama," kaže Jovana Cvijetić, portparol Policijke uprave Trebinje

Agencija za istrage i zaštitu BiH nije odgovorila na naša pitanja. Oglasilo se zato Ministarstvo bezbjednosti, i to saopštenjem. Ne demantuju da je droga pronađena, ali odbacuju da bi narkotici mogli da budu dio od 700 kilograma droge uništene u termoelektrani Gacko. Tvrde da je proces uništavanja jasno definisan, da se droga vještači, mjeri i prevozi vozilima SIPA-e, a da njeni službenici, kao i članovi Komisije, nadziru spaljivanje.

"Isključujemo bilo kakvu mogućnost da pronađena supstanca u krugu termoelektrane Gacko može biti droga koja je namijenjena za uništavanje, i izražavamo sumnju u porijeklo te materije. Između ostalog, prilikom transporta, vozila i droga nikada nisu bila u blizini prostorija gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena,"saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti. 

Iz Okružnog tužilaštva u Trebinju poručuju da se kontejner u kome je droga nađena nalazi 35 metara od kotla gdje su članovi Komisije i pripadnici SIPA-e uništili narkotike, ulične vrijednosti oko sedam miliona maraka. Član Komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, poručuje da postoji nekoliko nelogičnosti kada je u pitanju uništavanje droge.

"Kako je moguće, da droga koja se uništava u Republici Srpskoj, da nijedna institucija iz Srpske nije mogla ni prići. Savjet ministara, Ministarstvo bezbjednosti, forenzička institucija iz Federacije i SIPA. Dakle, svi oni su imali dodira s tim problemom, a niko nije kriv," rekla je Majkićeva.

Ministarstvo bezbjednosti BiH poziva Tužilaštvo u Trebinju da drogu pošalju na vještačenje u Centar za forenzička ispitavanje Federalne uprave policije. Ukoliko bude postojalo dovoljno osnova, nakon vještačenja i ispitivanja svjedoka, mogla bi da bude otvorena istraga. 
 

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм