Herojski čin u Derventi

Policajci i vatrogasci spasli život ženi koja je skočila u bunar

  • 04.09.2019. 22:55

Pravi podvig napravili su rano jutros vatrogasac iz Dervente Dražen Miodanić i njegov sugrađanin, policijski inspektor Dejan Stojanović, kada su sa kolegama od sigurne smrti spasili 52-ogodišnju ženu Z.T.

Nesrećna žena, inače psihijatrijski bolesnik pod stalnim nadzorom, iskoristila je priliku i oko 1.25 izašla iz porodične kuće.

Ubrzo je zazvonio dežurni telefon u policijskoj stanici, a uplašena 15-ogodišnja kćerka nestale ispričala je policajcima da strahuje za sudbinu svoje majke, jer se radi o psihičkom bolesniku koja je u januaru ove godine pokušala da se ubije.

Dojavu o mogućoj porodičnoj tragediji primio je šef smjene u Policijskoj stanici Derventa, inspektor Dejan Stojanović. Slijedeći pravila službe, na teren je upućena patrola, odnosno policajci Željko Lazarević i Aleksandar Đekić, čiji je cilj bio pronaći nestalu ženu.

Sat vremena nakon prijave, u bunaru pored kuće u kojoj niko nije boravio primjećena je nestala Z.T. koja je davala znakove života.

Poziv je ponovo bio upućen inspektoru Stojanoviću, koji odmah kreće na mjesto pronalaska žene i usput, kako otkriva u ispovijesti za portal Srpskainfo, o detaljima obavještava dežurne policajce i Hitnu pomoć.

"Rekli su mi da je žena skočila u bunar dubok pet metara i da je još živa. Odmah sam se uputio tamo i ujedno pozvao vatrogasce, opisao im situaciju i zatražio da ponesu nužnu opremu za spasavanje, a takođe sam pozvao i hitnu pomoć", prisjetio se burne noći Stojanović.

Ništa u akciji spasavanja koja je zahtjevala brzinu i preciznost nije bilo prepušteno slučaju upravo zahvaljujući inspektoru Stojanoviću.

U rekordnom vremenu napravljen je plan izvlačenja, koji će, kako se kasnije ispostavilo, biti jako bitan, jer je izbjegnuta tragedija.

"Znali smo o kakvom riziku se radi, kako po  Z.T. tako i po nas koji smo učestvovali u spasavanju", dodao je  Stojanović.

Dok se vatrogasac Miodanić spustio do nesrećne žene u bunar, iznad njega je bio Stojanović, koji je pratio cijeli tok spasavanja, a kod okna bunara bili su policajci Lazarević i Đekić i još jedan vatrogasac, koji su obezbjeđivali konopac.

"Sve je u početku izvlačenja djelovalo normalno, ali u trenutku kada je vatrogasac ostao ispod Z.T. došlo je do popuštanja konopca, koji je bio vezan za njeno tijelo. Pad žene u vodu spriječio je vatrogasac koji je bio ispod nje", ispričao je detalje dramatičnog spasavanja inspektor Stojanović.

Vidjevši da je konopac popustio i da vatrogasac svim silama pridržava tijelo žene, koja je inače krupnije građe, Stojanović se odmah spustio niže u bunar i za ruke uhvatio Z.T.

Na kraju su nesrećnu ženu iz uskog bunara izvukli rukama. Otežavajuća okolnost prilikom spasavanja bila je i to što je Z.T. u trenucima izvlačenja bila apsolutno dezorjentisana i nije sarađivala sa spasiocima.

Vatrogasac iz Dervente Draženko Miodanić, koji je prvi prišao unesrećenoj ženi u bunaru i uvjerio se da je živa, u ispovijesti za Srpskainfo otkriva da se nikada u životu nije sreo sa sličnom situacijom.

"To je bio stari i uzak bunar. Kada sam se spustio u vodu, primjetio sam ženu koja je plutala na površini. Napravili smo akciju spasavanja u kojoj smo koristili konopac. Ubrzo se u bunar spustio i jedan policajac, pa smo zajedno s ljudima na površini prvo zavezali konopac oko nesrećne žene, a zatim je izvukli na sigurno, izvan bunara", ispričao je ovaj skromni vatrogasac.

Zadržana na liječenju

Nakon izvlačenja iz bunara Z.T. je predana radnicima Hitne pomoći. Pravo olakšavanje za sve koji su učestvovali u spasavanju uslijedilo je nakon informacije da Z.T. nema težih tjelesnih povreda.

"Posebno mi je drago što prilikom samog spasavanja nije nastupila ni najmanja posljedica kako po nju, tako i po nas, koji smo u nimalo lakim uslovima uspješno priveli kraju njeno spasavanje", zaključio je inspektor Stojanović.

(Srpskainfo)

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић