Inspektorat RS

Poginula dva rudara: Utvrđen uzrok nesreće u rudniku kod Srebrenice

  • 26.03.2019. 14:13

Nesreća u kojoj su poginula dva rudara u jami "Braćan" kod Srebrenice dogodila se usljed odrona materijala prilikom izvođenja radova na podgrađivanju hodnika, čiji je cilj upravo osiguranje iskopa, sprečavanje urušavanja i zaštita radova i radnika, saopšteno je danas iz Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata su naveli da su u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem radovi u jami "Braćan" izvođeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom i da su preduzete propisane preventivne mjere zaštite na radu. 

"Propisane su procedure izvođenja radnih operacija, a radnici su bili upoznati o njima. S obzirom da je potrebno uraditi uputstvo za sanaciju zarušenog otkopnog hodnika u kojem se dogodila nezgoda, rudarski inspektor je putem Knjige rudarskog nadzora zabranio dalje izvođenje radova u ovoj prostoriji dok se ne izvrši sanacija i osiguraju bezbjedni uslovi za rad, a što će biti potvrđeno i rješenjem inspektora", dodali su iz Inspektorata. 

U saopštenju se napominje da je dio poslova na podgrađivanju izvršen bez poteškoća dan prije nesreće, a da je rudarski nadzornik u toku smjene u nekoliko navrata obilazio radilište i nije primijetio "trusenje" materijala, niti bilo kakvu promjenu na podgradi prostorije. 

"Po prijemu smjene, rudarski nadzornik je rasporedio radnike po radilištima i izvršio obilazak radilišta, i ništa nije ukazivalo da bi moglo doći do obrušavanja materijala u narednoj dnevnoj smjeni", naveli su iz Inspektorata. 

Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da jama "Braćan" posjeduje rješenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva kojim se odobrava upotreba i korišćenje izgrađenog rudarskog objekta, te da se radovi na eksploataciji izvode na osnovu Glavnog rudarskog projekta eksploatacije preostalih rezervi rude boksita u ležištu "Braćan". 

"Dio Glavnog rudarskog projekta je i Tehnički projekat izrade jamskih prostorija otvaranja i razrade, kojim je obrađeno i podgrađivanje prostorije, otvaranja i razrade preostalog dijela ležišta. Uputstvom o podgrađivanju horizontalnih i kosih rudarskih prostorija i sanaciji zarušenih prostora detaljno je definisano izvođenje radova podgrađivanja, kao i Posebne mjere zaštite kod podgrađivanja jamskih prostorija", navodi se u saopštenju. 

U privrednom društvu "Boksit" Milići organizovana je Služba zaštite na radu, a radnici su prošli obuku i provjeru znanja iz oblasti zaštite na radu. 

"Izvršen je pregled i ispitivanje ličnih zaštitnih sredstava i opreme za spasavanje, redovno se vrše periodični pregledi opreme i mehanizacije koja se koristi, a radnici su prošli periodične ljekarske preglede. Inspektoru su predočena Uputstva za rad za sva radna mjesta, Akt o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini, te dokaz o zaduženju radnika ličnim zaštitnim sredstvima", naglasili su iz Inspektorata. 

Povodom nesreće u kojoj su poginula dva rudara u jami "Braćan" koju eksploatiše Kompanija "Boksit" Milići republički rudarski i geološki inspektor izvršili su nadzor u dijelu svojih nadležnosti. 

Predmet kontrole bila je tehnička dokumentacija za izvođenje radova, usklađenost radova sa projektnom dokumentacijom, posjedovanje odobrenja za upotrebu rudarskog objekta u kojem se dogodila nesreća, organizovanje i vršenje poslova zaštite na radu i drugo. 

Rudari Slaviša Žugić /44/ i Branislav Ostojić /30/ stradali su 22. marta u jamskom kopu "Braćan" na području opštine Srebrenica kada ih je zatrpala veća količina materijala.