Trebinje

Podnesen izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog ratnog zločina

11:41, 06.09.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Radeći na prikupljanju dokaza a u cilju dokumentovanja krivičnih dijela ratnog zločina, koji su počinjeni na području opštine Konjic nad civilnima srpske nacionalnosti, Odjeljenju za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina PU Trebinje, Tužilaštvu BiH podnijelo je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Harisa Silajdžića, rođenog 01.10.1945 godine u Sarajevu, potvrđeno je ATV iz PU Trebinje.

A sve zbog postojanja osnova sumnje da je od početka 1992. godine do novembra 1993. u svojstvu ministra inostranih poslova, a od novembra 1993. do kraja 1995. godine  u svojstvu predsjednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu, donosio odluke o osnivanju sabirnih centara (logora) na području Konjica, Čelebića, Musala i Bradina u kojima se nalazilo  protivpravno lišeno slobode više stotina civila srpske nacionalnosti, ubijeno 32 lica, a više desetina žena silovan, što potvrđuje  da je vršeći najjodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti znao i odobravao postojanje i djelovanje navedenih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, navodi se u dokumentu PU Trebinje koji je u posjedu ATV-a.

U dokumentu stoji da je odgovoran  što je kao visoki funkcioner tzv. Republike Bosne i Hercegovine, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna te preko drugih učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljenjima u logorima, navodi se policijskom izvještaju.

U Konjicu je smrtno stradalo 186 lica, 2000 zatočeno u logore bez ikakvih prava, a više desetina  žena silovano, što je imalo za posljedicu izvršenje teških kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, a nije ništa učinio da bi to spriječio, čime je osumnjičeni Haris Silajdžić počinio krivično djelo Ratni zločini protiv čovječnosti i Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tvrde u Policijskoj upravi Trebinje.