Stravičan zločin Filipa Zavadlava

Počelo vještačenje trostrukog ubice u psihijatrijskoj bolnici

  • 28.01.2020. 16:02

Nad Filipom Zavadlavom (25), pomorcem iz Splita, u toku je kombinirano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje u psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Zavadlav nije stacionarno smješten u bolnici na novom Odjelu za forenzičku psihijatriju, nego ga dovoze iz Bolnice za osobe lišene slobode radi vještačenja i pretraga. Tako je u jučer bio dovezen radi rendgenskih pretraga u sklopu urgentnog i prijemnog odjela, a što je sve dio opće kliničke slike za potrebe vještačenja.

Protiv Zavadlava vodi se istraga zbog trostrukog ubistva u Splitu počinjenog 11. januara, kada je iz automatske puške u Splitu smaknuo trojicu mladića: Juricu Torlaka, Marina Paića zvanog Pajser i Marina Bobana. Prema verziji koju je Zavadlav iznio, motiv zločina je to što se prijetilo njemu i njegovom bratu Stanislavu zbog bratovih dugova za drogu, a navodno je planirao smaknuti još dvojicu mladića.

Ako bi se vještačenjem utvrdilo da je Filip Zavadlav u trenutku zločina bio neuračunljiv i da nije mogao upravljati svojim postupcima, tada ne bi ni bio krivično odgovoran za trostruko ubistvo.