U Sudu BiH

Počelo suđenje Atifu Dudakoviću za zločine nad Srbima

  • 15.04.2019. 19:05

Atif Dudaković, komandant i 15-torica pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH sjeli su na optuženičku klupu. Tužilaštvu BiH trebalo je dva i po sata da pročita optužnicu i navede zločine Petog korpusa koji su počinjeni nad srpskim civilima i zarobljenicima Vojske Republike Srpske, u Krajini 1995. godine.

Tužilac Marijana Čolović pročitala je više od 300 imena srpskih žrtava za čija ubistva je direktno odgovoran general Atif Dudaković i njegov Peti korpus.

"Kao pripadnici tih snaga, vojno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa zajedničkim planom i ciljem da sa teritorija opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, trajno uklone cjelokupno srpsko stanovnoištvo koje je tu živjelo, vršenjem njihovog progona na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, zajednički zločinački cilj, a za realizaciju ovog cilja počinili namjerno, višestruko lišenja života civila srpske nacionalnosti koje je na tom području živjelo", istakla je Marijana Čolović, tužilac. 

Najveći broj žrtava su žene i starci. Najstarija žrtva imala je 94. godine. Za odbranu Atifa Dudakovića koji je, prema tvrdnjama Tužilaštva, lično naređivao ubistva srpskih civila i zarobljenika, "Sana  95" bila je legitimna akcija. 

"Dakle po mom mišljenju, nonsens je jednu oslobodilačku akciju koja je bila legitimna, kvalifikovati kao zločinački poduhvat", istakao je Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića. 

Optužnica obuhvata i paljenje, i oduzimane srpske imovine. 38 pravoslavnih hramova Peti korpus Armije BiH je spalio do temelja. O tome će da svjedoči 447 svjedoka, od kojih i oni koji su imali sreće da prežive stravične zločine Dudakovića i njegovih saboraca. U Republici Srpskoj kažu da je vrijeme istine odavno došlo, ali dosadašnja iskustva i oslobađajuće presude za dokazane zločince ne ulivaju nadu da će za srpske žrtve Dudaković i drugi odgovarati.

"Zato što smo vidjeli bezbroj primjera da je pristup pravdi selektivan, da se presude politički motivisane, meni je žao što to moram da kažem, ali ja nemam povjerenje, a vidjeli smo situacije i dokaze, i ljude i sve što je bilo potrebno da se desi i određene procese i adekvatne kazne koje su tu izostale", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

"Ja se nadam da je krajnje vrijeme, zbog pomirenja na ovim prostorima, zbog naše budućnosti, svih nas i naše djece, da jedino može doći do pomirenja kad svi zločinci, na svim stranama odgovaraju, na svim stranama za počinjene zločine i da budu kažnjeni za to", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Sudsko vijeće je napravilo izuzetak kada je u pitanju Ale Hoždić, zvani Pumpatrica i odlučilo da zbog bolesti, sudski proces bude vođen odvojeno. 

Atif Dudaković komandant i 16 pripadnika Petog Korpusa Armije BiH odgovaraće i za zločine počinjene nad bošnjacima u Cazinu i Bihaću. Tužilaštvo BiH, pored svjedoka izvešće i šest vještaka. Priložiće 1.100 dokaza, među kojim se nalaze i video zapisi. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)