Amputirane mu obje noge

Pobjegao iz rata u Siriji, a u Zvorniku mu voz odsjekao noge

11:49, 04.12.2019.
Izvor: avaz
Dvadesetogodišnji Abdulrahman kao dječak je s bratom pobjegao iz ratom zahvaćene Sirije, a na putu ka boljem životu koji ga je trebao čekati u nekoj od zemalja Evropske unije doživio je tešku nesreću, i to u Bosni i Hercegovini. 

U Zvorniku mu je na pruzi voz smrskao noge, zbog čega su mu obje amputirane ispod koljena.

Abdulrahman i njegov brat Muhammed nisu ni slutili šta bi ih moglo zadesiti kada su iz Turske, u kojoj su boravili posljednjih nekoliko godina, krenuli prema EU. Razdvojili su se od porodice i pobjegli od rata, nadajući se da će izbjeći smrt, ranjavanja i strašne scene, ali je Abdulrahman i tri hiljade kilometara od kuće, u dalekoj Bosni i Hercegovini, ostao bez nogu, te je zadobio težu povredu glave.

Mladić iz Sirije bio je smješten u zvorničkoj bolnici, a nakon što su ga ljekari morali otpustiti, ni on ni brat nisu imali gdje. Zbog toga je humanitarna organizacija "Pomozi.ba" uz saglasnost Službe za poslove sa strancima i Internacionalne organizacije za migracije (IOM) preuzela brigu o njima.

Abdulrahman je trenutno smješten u jednoj privatnoj ustanovi za zbrinjavanje starih i bolesnih lica u Sarajevu, a ogromnu podršku mu pružaju i razni volonteri, kao i mnoge druge organizacije koje su mu se stavile na raspolaganje. Brat Muhammed je u obližnjem hostelu, kako bi se i on mogao brinuti o Abdulrahmanu.

- S ciljem da mladiću pomognemo da dobije proteze za obje noge, pokrećemo apel jer zajedno mnogo lakše možemo skupiti dovoljno novca da pomognemo Abdulrahmanu da prevaziđe ove teške trenutke. U te svrhe do kraja decembra će u funkciji biti telefonski broj 17007, jedinstven za sve operatere, a putem kojeg se doniraju 2KM. Svi koji žele mogu pomoći i putem standardnih računa Pomozi.ba organizacije – naveli su iz organzacije Pomozi.ba.

Pročitajte još:

Misteriozna sudbina odbjeglih članova zemunskog klana: Jedan zakopan, drugi nestao

Škola optužila pjevačicu: Severina izazvala stres kod sina da bi ispala žrtva

Saša Matić se pravio da je svoj brat, ispričao i koju je hit pjesmu odbio

Pronađena Ema, obistinile se slutnje roditelja

Majka monstrum objesila dvoje djece u podrumu

Učesnik rijalitija spasio iz vode navijača koji je upucao vlasnika splava

Pretukao majku i nepokretkog ujaka jer mu nisu dali novac za drogu

Zašto rađaju djecu, ako ih ne žele: Komšije u nevjerici poslije otkrića čedomorstva

Najviša do sada izrečena kazna?: Zbog polnog uznemiravanja kćerki dobio šest godina zatvora

Tužna ispovijest čovjeka koji je osuđen zbog ilegalne sječe tri metra drva