Policija uzela snimke sa kamera

Plastični eksploziv aktiviran pozivom sa mobilnog: Bombu ispod Stojanovićevog džipa postavili stari dugovi?

  • 14.09.2020. 22:27

Istraga brutalne likvidacije Zemunca Strahinje Stojanovića (30), prekjuče usred bijela dana u Novom Beogradu, usmjerena je ka njegovim poslovima sa one strane zakona i sukobu sa suparničkim kriminalnim grupama sa narko-tržišta.

Policija je i juče ispitivala njegove drugove, ali i ljude sa kojima je, prema operativnim saznanjima, Stojanović odranije bio u sukobu, pišu Novosti.

Na njegov džip "BMV iks 5" podmetnut je plastični eksploziv (C4), a detonacija je izazvana daljinski, najvjerovatnije pozivom sa mobilnog na mobilni telefon, prikačen uz "paklenu napravu". Organizatori Stojanovićevog smaknuća detaljno su proučavali kretanje ovog mladića, a u tome im je nesvjesno pomogla i žena od koje se nije odvajao posljednjih šest mjeseci - Kolumbijka Sonja Suarez Gomez (45).

Ona je lakše povrijeđena u eksploziji džipa, a proteklih nekoliko nedjelja po društvenim mrežama kačila je zajedničke fotografije, uz opis lokacije na kojoj su snimljene.

- Eksploziv je postavio neko ko je stručan, a detonacija je bila usmjerena tačno na vozača - navodi sagovornik Novosti iz istrage. - Sada se istražuje tačno kretanje Stojanovića, kako bi se utvrdilo kada je i gdje mogla da bude postavljena naprava. Pregledaće se sva ta mjesta, posebno ako su neka pokrivena kamerama i video-nadzorom.

U toku je vještačenje ostataka eksploziva, kao i džipa. Policija je tokom dana, u potrazi za dokazima, sa nekoliko objekata u blizini mjesta likvidacije uzela snimke s kamera. Inspektori pokušavaju da utvrde da li su egzekutori pratili mladića i iz kola aktivirali eksploziv, ili je riječ čak o nekom ko je išao pješke ili stajao na obližnjoj autobuskoj stanici.

Stojanovića su mnogi držali na nišanu, ali se još ne zna ko je tačno "povukao oroz". Odranije je bio u sukobu sa nekoliko zemunskih grupa koje se bave rasturanjem narkotika. Sumnjalo se da je jedna od njih poslala egzekutore avgusta 2018. kada mu je, takođe, podmetnut eksploziv ispod automobila. Tada je prošao nepovrijeđen, spaslo ga je to što je zaboravio mobilni telefon u stanu.

U eksploziji je tada bila povrijeđena njegova djevojka, španska misica, koja ga je čekala na suvozačkom mjestu. Pričalo se i pisalo da ge jure i "škaljarci", kao bliski saradnici Luke Bojovića i Filipa Koraća, jer je bio blizak sa Milošem Delibašićem, njihovim "neprijateljem".

Pominjao se i kao neko je učestvovao u ubistvu poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, Bojovićevog i Koraćevog pravnog zastupnika, ali protiv njega za taj zločin nikada nije bila napisana krivična prijava.

Strahinja Stojanović biće sahranjen sutra na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

KOLUMBIJKA NA KUĆNOM LIJEČENjU

Kolumbijka Sonja Suarez Gomez, koja je bila u džipu sa Stojanovićem kada se dogodila eksplozija, puštena je na kućno liječenje.

- Poslije neophodne dijagnostike nije bilo potrebno da ostaje na bolničkom liječenju, pa je puštena kući - naveli su iz Urgentnog centra.