Gavrić saopštio

Pismo ključnog svjedoka otkriva zbog čega i koga je Arkan likvidiran

  • 11.09.2020. 22:14

Dobrosav Gavrić (45) osuđen je na 35 godina zatvora jer je 15. januara 2000. godine u hotelu “Interkontinental” ubio Željka Ražnatovića Arkana i njegove prijatelje Milenka Mandića Mandu i Dragana Garića.

Bilo je riječi da će on iz jednog od najčuvanijih zatvora u Južnoafričkoj Republici biti prebačen u požarevačku Zabelu. Gavrić tvrdi da bi mu povratak u Srbiju značio sigurnu smrt jer bi ga ubili Arkanovi prijatelji. On je detaljno opisao kako je prve tri godine proveo u samici kako ga neko ne bi ubio.

Dobrosav Gavrić, u svom zahtjevu za azil, koji je podnio vlastima Južnoafričke Republike, tvrdio da nije ubica i naveo je da je jedini koji je imao motiv i moć za to ubistvo bio tadašnji predsjednik Slobodan Milošević. On navodi da se Milošević plašio Arkana kao nezgodnog svjedoka protiv njega u Hagu.

"Jedina osoba koja je mogla da ubije Arkana je bio predsjednik Slobodan Milošević. On je bio poznat po tome što je bio spreman i sposoban da ubija protivnike. Do 2000. godine Miloševića su tražile snage NATO i istraživani su njegovi zločini. Tada se očekivalo da će biti prihvaćena optužnica protiv njega. To je stvorilo veliki pritisak na Miloševića.

Za istragu zločina je bio potreban svjedok visokog profila koji bi mogao da svjedoči o Miloševićevom znanju i odobravanju zločina počinjenih u ratu. Iz tog razloga, vjerovatno je Milošević naredio atentat na Arkana", piše Gavrić u zahtjevu za dobijanje političkog azila.

Gavrić tvrdi da nije poznavao Arkana i da nije imao motiv da ga ubije. Ističe da je te večeri, 15. januara 2000, došao u Interkontinental da se nađe sa društvom i da je tada video Arkana, ali da nije obraćao pažnju na njega.

"Bilo je puno pritisaka na policiju da nađe osumnjičenog, a ja sam kasnije nevin optužen", piše Gavrić..

"Poslije izlaska iz zatvora, vratio sam se u Loznicu. Tamo ja i moja porodica nismo bili sigurni. Dobijao sam anonimne prijetnje i uvijek su me čuvali, a po gradu su se viđali opasne ljude", navodi Gavrić u aplikaciji koju je Viši sud u Kejptaunu odbacio kao neosnovanu.

Drugostepeni sud je zaključio da su im srpske vlasti odgovorile da Gavrić nije počinio politički zločin i da nema osnova da dobije status izbjeglice. U odluci navode da su im srpske vlasti garantovale da mu ne prijeti smrtna kazna ukoliko bude deportovan u Srbiju.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина