Hadžići i Goražde

Pali ŠVERCERI cigareta: Oduzeta roba u vrijednosti od 55 hiljada KM

11:57, 13.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH su na području opština Hadžići i Goražde oduzeli cigarete bez akciznih markica u ukupnoj vrijednosti od 55.500 KM.

Pripadnici Regionalnog centra ove uprave u Sarajevu su uz asistenciju službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na magistralnom putu u mjestu Raštelica, opština Hadžići, prilikom kontrole vozila "folksvagen kedi" u tovarnom djelu uočili kartonske pakete u kojima su se, prema izjavi vozača, nalazile cigarete bez akciznih markica Uprave. 

"Na osnovu izdate naredbe sudije za prethodni postupak Suda BiH izvršen je pretres navedenog vozila i u njemu je pronađeno i oduzeto 4.600 paklica cigareta raznih robnih marki, tržišne vrijednosti oko 23.000 KM", saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

U saopštenju je navedeno da je na području opštine Goražde od fizičkog lica zaplijenjena 6.501 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

"Navedeno lice nije posjedovalo ni dokumentaciju o porijeklu, a tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 32.500 KM", navedeno je u saopštenju. 

Tužilaštvu BiH će protiv ovih lica biti podnesen izvještaj zbog sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.