Sve više bh. građana žrtve neželjenog djelovanja lijeka

Pacijent u Travniku umro tokom operacije zbog neispravnog instrumenta?

08:15, 26.09.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Pacijent u Travniku umro je 11. septembra tokom operacije, a sumnja se da je uzrok smrti neispravan instrument.

Informaciju o tragedije potvrdila je za Avaz Tijana Spasojević - Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodala je da su obavijest o smrti pacijenta dobili od njemačke kompanije "Richard Wolf", koja proizvodi medicinsko sredstvo S-line Resectoscope.

"Provodi se istraga, a medicinsko sredstvo je povučeno, te tek treba utvrditi povezanost neželjenog djelovanja s primjenom medicinskog sredstva, kaže Spasojević - Došen.

Medicinsko sredstvo koje je bilo kobno za pacijenta koristi se tokom endoskopskih operacija za pričvršćivanje endoskopa i elektrode na operativnom mjestu, kao i za kontrolisano umetanje elektrode u operaciono polje pod vizuelnom kontrolom, a koje su koristili hirurzi unutar zdravstvene ustanove.

Pet smrtnih slučajeva

Šokantni su podaci iz izvještaja ALMBiH o neželjenim učincima lijekova tokom prošle godine, s obzirom na to da je zabilježen rekordan broj nuspojava.

Negativne indikacije imalo je 369 osoba, pet ih je umrlo, dok je u dva slučaja zabilježen teški invaliditet. No, spasojević - Došen ističe da je utvrđeno kako za pet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni lijekovi nisu bili uzrok smrti.

Pročitajte još:

Očajan otac radnika koji je preminuo od povreda: Moj sin (28) je pao u komu i isti dan dobio otkaz

Braća koja su batinama ubila Martina pretukla još dva tinejdžera

Dunja Ilić: Laknulo mi je kad se otac ubio, osjećam se oslobođeno

Uoči razvoda: Dragan probo srce Tanji, pa se objesio