Reanimacija Dušanke trajala 45 minuta

Otpusna lista otkriva dramu koja je završila smrću porodilje

  • 20.08.2019. 15:05

Otpusno pismo UKC Republike Srpske otkriva šokantan obrt u liječenju 39-ogodišnje Dušanke Đurđević iz Banjaluke, koja je preminula samo dan nakon što je carskim rezom na život donijela zdravu djevojčicu.

Majka dvojice dječaka i tek rođene curice primljena je u UKC bez bilo kakvih poteškoća, a i sam porod protekao je bez problema.

Prema navodima iz otpusnog pisma Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS, koje je u posjedu Srpskainfo, Dušanka Đurđević je 16. avgusta u 10.45 porođena carskim rezom.

– U intenzivnoj njezi pacijentkinja je boravila od 11.20 do 15 sati, zatim se premješta na 3. sprat. Terapija je provedena prema protokolu, uključujući i terapiju za prevenciju DVT – napisano je u otpusnom pismu.

Dan kasnije, odnosno 17. avgusta, došlo je do tragičnog epiloga.

– Oko 10.15 pacijentkinja se prilikom ustajanja, uz pomoć fizioterapeuta, osjećala loše i izgubila je svijest. Nakon vraćanja u krevet je afebrilna, sa cijanozom na prstima nogu i usnama. Izrazito otežano diše – navedeno je u otpusnom pismu.

Dalje se dodaje da je pacijentkinja prilikom prijema na intenzivnu bila bez svijesti, te da “ostaje bez pulsa i pritiska”.

Reanimacija Dušanke Đurđević trajala je 45 minuta, nakon čega je proglašena smrt.

Zvaničan uzrok smrti Đurđevićeve bila je embolija pluća.

Kako bi se utvrdile tačne okolnosti smrti porodilje, obdukcija je obavljena na Klinici za patologiju UKC RS, a nalazi će biti poznati za 21 dan!?

Članovi porodice pokojne Dušanke ogorčeni su, kako su još ranije istakli, odnosom odgovornih u UKC RS, koji im, kako kažu, nisu dali razumno objašnjenje onoga što se dogodilo s Dušankom.

IZ UKC RS su odgovorili da ne mogu saopštiti informacije vezane za okolnosti tragedije, jer su one lične prirode.

– S obzirom na to da se predmetni zahtjev odnosi na lične informacije koje se tiču privatnosti trećeg lica, a koje su višestruko zaštićene zakonskim propisima, te da lične informacije može dobiti samo lice na koje se informacija odnosi ili zakonski zastupnik tog lica ili lice koje je ovlašćeno za pristup takvoj informaciji, uz obavezu dokazivanja identiteta podnosioca zahtjeva, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije u mogućnosti da dostavi detaljnije informacije – saopšteno je iz zdravstvene ustanove.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.