Tuzla

Oštetili hotel za više od 9 miliona KM

  • 17.02.2020. 15:26

Kantonalni sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv pet lica koja su kao organizatori i članovi grupe za organizovani kriminal prouzrokovali štetu privrednom društvu hotel “Tuzla” iz Tuzle u iznosu većem od devet miliona KM.

Optužnica je potvrđena protiv Igora Pogačara (57) i Fadila Sarajlića (67), obojica iz Slovenije, zbog sumnje da su organizovali i rukovodili grupom za organizovani kriminal, te protiv Amalije Simić (55), Nedima Hadžigrahića (59) i Nedžada Izića (61) iz Tuzle, koji su optuženi da su bili članovi ove grupe.

Pogačar i Sarajlić, kao organizatori grupe, te Hadžigrahić, optuženi su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave, a Simić i Izić za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

U optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona navedeno je da su Pogačar i Sarajlić kao organizatori grupe, te drugi pomenuti članovi grupe koji su im pomagali u činjenju ovih krivičnih djela prouzrokovali štetu privrednom društvu Hotel “Tuzla” iz Tuzle u iznosu većem od devet miliona KM.

Optužnicom je obuhvaćen i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić, koji je optužen za krivično djelo nesavjestan rad u službi, ali ne kao član pomenute grupe, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.