Oskrnavljen pomoćni objekat kod hrama svetih apostola Petra i Pavla na Oseniku

  • 16.01.2020. 21:41

Policiji u Hadžićima prijavljeno je da su na pomoćnom objektu pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Oseniku, kod Pazarića, odvaljena vrata i uskoro bi trebalo da bude izvršen uviđaj, izjavio je večeras Srni paroh blažujski jerej Darko Danilović.

"Na crkvenom domu se vide tragovi nasilnog otvaranja. Slučaj je okarakterisan kao krivično djelo. Ne znam da li nešto nedostaje, dok ne bude završen uviđaj", rekao je Danilović, koji je na mjestu događaja, o kojem je obaviješten večeras.

Danilović, koji je i administrator parohije pazarićke, ukazao je da je ovo drugi vandalski čin u kratkom periodu, podsjetivši da je Crkva Svetog Save u Blažuju u federalnoj opštini Ilidža oskrnavljena u noći sa 12. na 13. januar, kada su provaljena bočna vrata, ispreturane stvari i ukradeno između 200 i 300 KM.

"Ovaj hram u Pazariću i ranije je bio meta vandala. Ovdje gotovo da nema pravoslavnih vjernika. Mi parosi blažujski smo postavljeni za administratore da ovaj sveti hram čuvamo i održavamo", dodao je Danilović.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla izgrađen je 1896. godine, a početkom jula 1992. bio je prilično uništen, iako se nalazio daleko iza linija borbenih dejstava.

Njegovu obnovu pokrenuli su 2007. godine srpski stanovnici Pazarića i Tarčina, koji su se mahom iselili sa tog područja, a koji su prošli strahote logora za Srbe u Krupi, osnovnoj školi u Pazariću i zloglasnom "Silosu" u Tarčinu.

Тагови: