Osam strana čitulja za Strahinju: Majčina slama srce, jedna posebno privukla pažnju

  • 16.09.2020. 21:43

Strahinja Stojanović (30), koji je u nedjelju ubijen na Novom Beogradu u eksploziji bombe podmetnute pod njegov BMW X5, sahranjen je na Novom bežanijskom groblju. Istovremeno, u jučerašnjim novinama na osam strana objavljene su i brojne čitulje.

Ona koju je potpisao Petar, a iza koje se vjeruje da stoji Stojanovićev rođeni brat, privukla je posebnu pažnju.

Isti rukopis

- Zar ovakvu ljudsku veličinu miševi da ubiju, ne ide. Miševi nikad nisu bili lavovi. Ne znaju oni kolika si ti sila. S tobom uvijek i zauvijek - piše u čitulji, iza koje se, kako tvrde poznavaoci prilika, prepoznaje rukopis šifrovanih poruka kojima su i ranije ratovala dva zavađena klan - kavački i škaljarski, u čijem je sukobu koji traje šest godina ubijeno preko 40 ljudi.

- Prepucavanje putem čitulja počelo je poslije ubistva pripadnika kavačkog klana Vladimira Roganovića u Beču 2018, kada su njegovi prijatelji upravo u njima najavili osvetu. Upravo posljednje reči Petra upućene bratu gotovo su identične riječima koje je tada osoba potpisana kao Bato uputila ubijenom Roganoviću. U njoj je pisalo: "Da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide" - podsjeća sagovornik i navodi da je razlika samo u tome što je "Strahinjin brat ubice označio kao miševe, a Bato kao manekene i lisice".

- Poznavaoci prilika tada su tvrdili da je poruka u kojoj se pominju manekeni i lisice zapravo bila prijetnja Jovanu Vukotiću i Igoru Dedoviću, vođama škaljarskog klana. Dedović je početkom godine ubijen u Atini, a Vukotićevo trovanje pokušano je prošle godine dok je boravio u ekstradicionom pritvoru u Beogradu - podsjeća izvor i dodaje da se sumnja da je i Stojanović bio blizak kavačkom klanu.

Upravo dok je boravio u pritvoru u Beogradu, kako dodaje, Vukotiću je ubijen otac Veselin, a u čitulji koju je on tada dao u crnogorskim medijima, između ostalog, navedeno je "svako zna šta mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati".

Traže biciklistu

Prema izjavi Kolumbijke Sonje Suarez Gomez, koja je bila sa Stojanovićem u kolima, kobnog dana krenuli su da gledaju auto-trke na Ušću. Čim su izašli iz garaže, odjeknula je snažna eksplozija, a istražitelji vjeruju da je bomba bila podmetnuta pod sjedište vozača i da je aktivirana daljinski.

Izvori iz istrage otkrili su da se provjerava da li je bombu, koja je raznijela Strahinju, aktivirao biciklista koji je u vrijeme zločina prošao blizu mjesta eksplozije. Na glavi je imao kacigu i potkapu koje su mu zaklonile lice, a bicikl je kasnije pronađen bačen u Savi.

Kolumbijka Sonja Suarez Gomez takođe je objavila čitulju Strahinji. - Ti si izabrao mir, a ne rat. Tvoja duša se prosvetlila i sazrijela i obavila sve što je trebalo na ovom svijetu. Univerzum ti je dao novi život pun svjetlosti i bezuslovne ljubavi - napisala je ona.

Na sahrani Strahinje Stojanovića na Novom bežanijskom groblju, u povorci od oko stotinak ljudi bilo je više policajaca u civilu, ali i Kolumbijka Sonja Suarez Gomez, koja je u trenutku eksplozije džipa bila na mjestu suvozača. Obučena u crne pantalone i crnu majicu, ona je sama nemo hodala u koloni. 

- Nije plakala, bila je nema, ali slomljena. Grlila je Strahinjinu majku, brata i njegove rođake - kaže sagovornik Kurira i dodaje da je kovčeg bio prekriven vijencima i cvijećem, a da je pažnju privukao vijenac sa natpisom "Volim te", pa se pretpostavlja da ga je donijela Kolumbijka.

Posljednji oproštaj od Strahinje najteže je podnela njegova majka, koja je s drugim sinom Petrom u kapeli primala izjave saučešća od rođaka i prijatelja. - Jao, sine moj, ne idi, sine, vrati se - jaukala je Strahinjina majka u kapeli.

Do skorog viđenja!

- Srećo moja, radosti moja, ljubavi moja, živote moj, dječače moj sa najdivnijom dušom koja je ikada postojala, najljepši moj sine, neće ti majka rijeći posljednji pozdrav, jer se s tobom oprostiti ne mogu. Do skorog viđenja. Volim te najviše, uvijek i zauvijek - napisala je Strahinjina majka.

Ni Strahinjin brat nije mogao da sakrije bol. Pošto je njegovo tijelo spušteno u raku, Petar je sjeo na nadgrobnu ploču i jaukao, a zatim je brisao peškirom koji držao u ruci. - Bato moj, zašto, zašto - jecao je tiho i ljubio sliku ubijenog brata koju je držao njihov rođak. Inače, Strahinjin otac, koji je ubijen 2015, sahranjen je u Čortanovcima, ali je porodica odlučila da Strahinja ne bude sahranjen tamo.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.