Tužilaštvo BiH

Optužnica protiv dvojice državljana BiH i Hrvatske

  • 25.12.2019. 12:43

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljana BiH i Hrvatske Miroslava Vrljička i Vjekoslava Bošnjaka, te pravnog lica "Trgotank" iz Fojnice zbog poreske utaje ili prevare od 673.827 KM.

Prema navodima optužnice, Vrljičak se u svojstvu direktora i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u "Trgotanku", a Bošnjak kao opunomoćeno lica ove firme u pravnim poslovima terete da su od augusta 2009. do aprila 2013. godine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza oštetili budžet institucija BiH u iznosu od 673.827 KM.

Njih optužnica tereti da su pribavili dokumentaciju lažnog sadržaja, lažne fakture navodnih dobavljača, te u poslovnoj evidenciji za navedeni period nisu iskazali stvarni promet, odnosno nisu obračunali i platili porez na dodatu vrijednost već su prikazali fiktivan promet radi izbjegavanja plaćanja PDV, na direktnu štetu po budžet BiH.

Pravno lice "Trgotank" optužnica tereti da je raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju su ostvarili optuženi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.