Ružica Jukić

Opstruiše se istraga u vezi sa prijetnjama smrću

10:15, 06.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružica Jukić izjavila je Srni da je u nečijem interesu opstruisanje istrage u vezi sa prijetnjama smrću upućenih njoj, kao i nosiocima najviših funkcija pravosudnih institucija BiH, te da nema informacija o istrazi.

Ona je najavila da će se zbog toga, kao oštećeni, pismeno obratiti Tužilaštvu BiH i napomenula da "čak i novinari znaju ko je slao poruke". 

"Treba sve ispitati. U Tužilaštvu kažu da se radi, a šta se radi ja ne znam", rekla je Jukićeva i dodala da ne zna ni šta je sa istragom zbog napada na vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanu Tadić. 

Jukićeva kaže da kada se nekom drugom upute prijeteća pisma ili poruke onda ekspresno pronađu počinioci, zbog čega smatra da u ovom slučaju postoje određene opstrukcije. 

Ona tvrdi da neko ne želi da se pronađe počinilac, iako se zna ko je bio u posjedu mobilnog telefona sa kojeg su poslate SMS poruke. 

Jukićeva smatra da su insturisani od nalogodavaca ovog slučaja i neki novinari, koji su tvrdili da su predstavnici pravosuđa sami sebi uputili prijetnje. 

"To su strašne stvari, blokada informacija i pokušaj da se ljudima formira mišljenje da je to laž", rekla je Jukićeva. 

Ona kaže da je opstruisanje istrage u interesu nekog ko ima moć, i moć nad onima koji treba da provedu istragu, a ne provode. 

Očito je, kaže ona, da je nalogodavac neko ko je poznat, zbog čega se i opstruiše istraga. 

Prema njenim riječima, dok god političari budu imenovali direktore agencija "od toga nema sreće nijedna država". 

"Cijeli sistem se mora promijeniti da bi građani bili zadovoljni kada su u pitanju istrage, jer sam i ja kao oštećena apsolutno nezadovoljna", dodala je potpredsjednik VSTS-a. 

Nepoznato lice uputilo je početkom avgusta prijeteće SMS poruke nosiocima najviših funkcija pravosudnih institucija BiH. 

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija i Jukićeva potvrdili su ranije Srni da su dobili prijeteće poruke. Jukićeva je rekla da je prijeteću poruku primila i potpredsjednik VSTS-a Jadranka Lokmić Misirača, te tužilac ovog tužilaštva Dijana Kajmaković. 

Debevec je ranije rekao da su ovakve prijetnje postale svakodnevnica, da se upućuju po "diktatu nekih političkih grupacija", te da te prijetnje ne mogu uticati na njegov profesionalni rad. 

Pozivajući se na izvore, portal "Bosnia tajms" /The Bosnia Times/ piše da je policijskim strukturama poznato da je Munir Hodžić zvani Munja iz Hrasnice pokušao vozilom da udari u automobil u kojem se vozila vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić, a koji je bio u pratnji policije.