Banjaluka

Okružno tužilaštvo traži da inspektore prepoznaju oni koje su hapsili

18:40, 10.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Istraga ubistva  Bojana Koprene u Kolima kod Banjaluke 2014. godine postaje apsurdna. Banjalučko okružno tužilastvo bavi se postupanjem inspektora Uprave za organizovani kriminal u cijelom slučaju, a ne osumnjičenima za ubistvo, tvrdi za ATV izvor blizak istrazi.

Da stvar bude gora, čak bi tužilac da inspektori idu na prepoznavanje i to ni manje ni više nego pred osumnjičene. A sve je počelo prošle godine. Nakon velike potrage i brojnih istražnih radnji, 18. juna 2018. godine  uhapšena su braća Boško i Bogdan Diljević.     

Uprava za organizovani i teški kriminalitet podnijela je izvještaj i sprovela uhapšene u tužilaštvo. Tada su čak imali i naredbu tužilaštva o sprovođenju istrage protiv NN lica za ubistvo Bojana Koprene iz decembra 2017. koju potpisuje Tatjana Ninkovic.      

Ali, bez obzira na sve dokaze koje su prikupili inspektori, Diljevići su odmah pušteni na slobodu, a kako naš izvor tvrdi, ključni razlog za tu odluku tužilac je našao u činjenici da nije pronađeno tijelo Bojana Koprene. 

Istraga je nastavljena isključivo zbog pronalaska oružja i tijela, dok je zapaljeni automobil Bojana Koprene pronađen dva dana nakon što je prijavljen njegov nestanak.

Da su postupajući tužilac Tatjana Ninković, kao i  tadašnji zamjenik okružnog tužioca Zoran Bulatović, odbili  da prime uhapšene Diljeviće, konstatovao je i MUP u pritužbi na rad tužioca, koju su podnijeli VSTS samo par dana nakon sto su osumnjičeni pušteni na slobodu. 

U toj prijavi je još, kako saznajemo, navedeno  da je postupajući tužilac Tatjana Ninković,  nakon što je na protokol banjalučkog tužilaštva dostavljen izvještaj protiv Diljevića, telefonom pozvala i upozorila ključnog svjedoka da će svoj iskaz dati upravo u prisustvu osumnjičenih, što nije praksa nijedne pravosudne institucije u BiH, i izazvala je strah kod svjedoka. 

Saznajemo i da je taj svjedok bez znanja policije vođen na poligraf u Federalni MUP. Naš izvor tvrdi da je nedugo nakon te prijave, tužilaštvo odlučilo da pokrene istragu protiv inspektora koje terete da su iznudili iskaz na štetu Boska Diljevica.    

Prije tri dana dostavili su pozive inspektorima da fakticki idu pred one koje su prošle godine hapsili. Tužilac u ovom slučaju je Gordana Mijatović. O svemu se Okružno javno tužilaštvo nije oglašavalo, i to, kako su ATV-u poručili, jer postupajući tužilac danas nije bio u toj instituciji. Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka  protiv Diljevića su podnijeli Izvještaj s prikupljenim dokazima, zbog sumnje da su 7. jula 2014. godine u banjalučkom naselju Bukvalek ubili Bojana Koprenu. Veliku pretragu terena MUP Republike Srpske organizovao je i krajem decembra 2014. u kojoj je učestvovalo više od 150 pripadnike policije, mještana i lovaca.