Zbrajaju se rezultati posljednjih akcija

Oduzeto oko 900 metara kubnih nelegalno sječene šume

  • 04.10.2019. 19:17

Oko 900 kubnih metara drvnih sortimenata od maja ove godine oduzeto je u akcijama sprečavanja bespravne sječe i krađe šuma u Republici Srpskoj. Još se sabiraju i rezultati posljednjih akcija. 

Najveći dio pronađen je na drvoprerađivačkim postrojenjima, oko 520 metara kubnih, a ostalo u prometu. Za ATV u Ministartsvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, pojašnjavaju da se osim tovara koji nemaju prateću dokumentaciju, provjerava i da li otpremni iskazi odgovaraju tovaru drvnih sortimenata. 

"U tim akcijama je oduzeto negdje preko 900 kubika nelegalnih šumskih drvnih sortimenata. Akcije su provođene praktično širom Republike Srpske, počev od Šipova, Mrkonjić Grada, preko Banjaluke, Prijedora, Teslića, Doboja, pa sve tamo na drugi kraj do Lopara, Sokoca, Pala, odnosno Čajniča, Foče, Nevesinja, itd. Posljednja upravo akcija je bila na području Foče i Čajniča i Nevesinja, nemamo još preciznih rezultata iz tih akcija", kaže Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo Republike Srpske.

MUP i inspektori formirali su specijalne timove, a iznenadne akcije dogovaraju u najstrožoj tajnosti. Kontrolišu se pilane, cjepači, peletare. Banjalučka policija otkrila je bespravnu sječu šuma i na području kruga bivše kasarne na Manjači i u naselju Karanovac. Obaviješteni su šumski inspektori, a utvrđuje se postojanje krivičnog djela.

"Takođe, radimo kontrole u više šumskih gazdinstava po pitanju raznih nelegalnih radnji, malverzacija ili kriminalnih radnji u šumski mgazdinstvima i vidjećemo, u narednom periodu ćemo imati i više podataka po tom pitanju i određene rezulatate. 

- Možemo li konkretno govoriti koja su to šumska gazdinstva najkritičnija?

- Za početak, ona gdje su smijenjeni rukovodioci u prošlom periodu, a u budućem periodu i neka druga koja ćem onakon pripremnih radnji krenuti takođe da istražujemo", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Na godišnjem nivou, zbog nelegalne sječe šuma, bude podnesen oko 2.000 prekršajnih i krivičnih prijava. Ipak, više zabrinjava i činjenica da šumokradice godišnje naprave štetu od tri miliona konvertibilnih maraka. Nedavna odluka Vlade Republike Srpske je i da će biti mjera u šumskim gazdinstvima  koja nisu spriječila nelegalnu sječu ili su  poslovala negativno, kao i zbog velikih zaduženja prema centralnom računu.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?