UIO BiH

Oduzeta veća količina narkotika na aerodromu u Sarajevu

  • 09.12.2018. 19:05

Nekoliko kilograma narkotika Uprava za indirektno oporezivanje oduzela je prilikom kontrole brzih pošiljki. Kokain, heroin, THC, opijum sa primjesama drugih opijata i amfetamin pronađeni su prilikom redovne kontrole na aerodromu u Sarajevu.

Granična policija BiH obavijestila je Tužilaštvo BiH, a pošiljke je zadržala Uprava za indirektno oporezivanje do izdavanja naredbe tužioca za izuzimanje predmeta zbog istrage.

"Mi smo putem skenera za detaljan pregled pošiljki koje su pristigle u BiH vršili i detaljnu kontrolu. Kada se putem skenera pokaže da se u odrešenoj pošiljci nalazi sumnjiva supstanca tada se takvi paketi detaljno pregledaju. U nekoliko slučajeva imali smo sumnju da se radi o opojnim drogaama gdje smo putem specijalističke opreme otkrili da se radi o drogama kao što su kokain, heroin ili neka druga", istakao je Ratko Kovačević, portparol Uprava za indirektno oporezivanje BiH.  

Paketi su, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje, bili namijenjeni fizičkim licima, od kojih su dva strana, a jedan državljanin BiH. Jedan od paketa sadržao je tablete amfetamina izdate od strane ljekara izvan BiH. Dežurni tužilac tada je uzeo izjavu primaoca nedozvoljenog lijeka u BiH, a potom odobrio da se pošiljka vratio pošiljaocu.