Osumnjičen za primanje mita

Određen pritvor inspektoru Poreske uprave

  • 08.05.2020. 14:46

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor inspektoru Poreske uprave Republike Srpske Nemanji Baroviću.

Barović je osumnjičen za primanje mita.

Posebno odjeljenje tog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala predložilo je mjeru pritvora zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da bi mogao ometati krivični postupak, uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikirivače.

Inspektor Poreske uprave Republike Srpske iz Područnog centra Prijedor uhapšen je u srijedu, u policijskoj akciji "Svodna", jer je, kako ga sumnjiče, od privrednika iz istoimenog naselja u opštini Novi Grad, tražio i uzeo 5.000 maraka.

Mito je, kako ga terete, uzeo u kancelariji, a izvori su potvrdili da je akcija dobro isplanirana i da se radilo o označenom novcu.

Kako je, uz navođenje inicijala osumnjičenog, saopšteno iz MUP-a RS, tokom hapšenja pronađeni su novac i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet su, uz asistenciju kolega iz Policijske uprave Prijedor, pretresli više prostorija u Prijedoru.

Akciju su realizovali pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.

Tužilaštvo u saopštenju poziva sve građane da odmah prijave svako službeno lice, na bilo kojem nivou vlasti, koje od njih zahtijeva novac, poklon ili bilo kakvu drugu korist kao naknadu za obavljanje ili neobavljanje službene radnje.

"Od blagovremenog prijavljivanja krivičnog djela i prikupljanja dokaza zavisi i uspješno procesuiranje počinilaca ovih krivičnih djela", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva napominju da prijavljivanje koruptivnih krivičnih djela, nakon što ona budu izvršena, vrlo rijetko može dovesti do podizanja optužnice i donošenja osuđujuće presude zbog propuštanja da budu prikupljeni zakoniti dokazi.

"Svi građani koji prijave krivično djelo biće zaštićeni u skladu sa zakonskim propisima", dodaje se u saopštenju.

Тагови: