Banjaluka

Odgođen početak suđenja za ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića

  • 24.02.2020. 19:03

Suđenje optuženima za ubistvo Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića odgođeno je za narednu sedmicu.

Benedi Đukanović koji je optužnicom označen kao direktni počinilac ubistva izabrao je novog advokata, pa je to razlog odgađanja glavnog pretresa. Umjesto advokata po službenoj dužnosti Vesne Rujević, koja je razriješena dužnosti Benedija Đukanovića će zastupati Tatjana Savić, advokat iz Bijeljine. 

Današnji glavni pretres trebalo je da počne saslušavanjem četiri svjedoka tužilaštva. Svi oni koji su trebali da svjedoče danas, svjedočiće 4. marta za kada je ročište odgođeno. 

Među tim svjedocima naći će se i vozač Goran Ilić koji je uspio da se spasi kobne noći u Glamočanima kada su Krunić i Pavlović ubijeni. Ilić je jedini preživjeli iz automobila u kome se vozio ubijeni Slaviša Krunić.

Optužnica predviđa da bi ukupno trebalo da bude saslušan 21 svjedok, a pregledano 54 snimka sa sigurnosnih kamera. Tužilaštvo bi trebalo da izvede i 275 materijalnih dokaza. 

Optužnica Đukanovića i Baldu tereti da su organizovali zločin zajedno sa Željkom Kovačevićem koji je ubijen u razmjeni vatre. Rodoljubu Gajiću na teret se stavlja pomaganje u izvršenju ubistva. Gajić je prema optužnici odavao informacije o kretanju ubijenog Krunića. 

U optužnici se navodi da su ubistvo iz automatskih pušaka izvršili Ðukanović i Kovačević, a Baldo je bio osmatrač i dojavljivač. Đukanović i Kovačević su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca. 

Navedeno je i da su izvršenje zločina planirali i pripremali od početka 2019. godine do 22. aprila. Optuženi Benedi Đukanović, Emilio Baldo i Rodoljub Gajić i danas su u sudnicu Okružnog banjalučkog suda dovedeni sa lisicama na rukama i uz jake mjere obezbedjenja. S obzirom na to da je danas trebalo da počne glavni pretres bilo je dozvoljeno i prisustvo medijima u sudnici, što nije bio slučaj u pretpretnesnom ročištu.