Prvostepena disciplinska komisija VSTS

Odbačena tužba i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije

  • 04.06.2019. 19:04

Disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije, kao nedopuštene, odbacila je Prvostepena disciplinska komisija te institucije.

Tužba i zahtjev za suspenziju koji je zbog snimka susreta sa Nerminom Aleševićem podnijela Kancelarija disciplinskog tužioca, odbačeni su, između ostalog, jer je tužba podnesena protiv Milana Tegeltije kao sudije Osnovnog suda u Banjaluci, a ne kao predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

"Odluka Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta  BiH je donijela sljedeću odluku:

- Odbacuje se disciplinska tužba Kancelarije disciplinskog tužioca od 31.05.2019. godine, podnesena protiv Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.
- Odbacuje se Prijedlog Kancelarije disciplinskog tužioca za privremeno udaljivanje od obavljanja dužnosti predsjednika  Milana Tegeltije.

Protiv ove odluke može se izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji  u roku od 8 dana od dana prijema odluke."

U odluci Prvostepene komisije objašnjeno je i da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH imenovan iz reda sudija, ali da za vrijeme angažmana u toj instituciji sve radnje preuzima u statusu predsjednika. Pojašnjeno je i da Kancelarija disciplinskog tužioca odbacuje pritužbe koje su podnesene zbog uticaja na sudski postupak, ukoliko se on i trenitno vodi pred sudodom ili tužilaštvom. Pravnik Milan Petković objašnjava i da se protiv predsjendika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta ne može voditi disciplinski postupak, ali da se u čitav slučaj uplela i politika

"Jedan od ministara u Savjetu ministara BiH  tehničkom mandatu pozvao je narod na proteste, gdje smo imali jedno očito miješanje izvršne vlasti u rad sudske vlasti, što je nedozvoljivo i nepojmljivo u parlamentarnim demokratijama gdje je izvršena podjela vlasti. Međutim, pritisak javnosti je bio takav i pritisak političkih elita je bio takav da je disciplinski tužilac podigao jednu takvu tužbu", kaže Milan Petković, pravnik.

Savjet je na sjednici, na kojoj su pušteni i isporni snimci, dao puno povjerenje i jednosglasnu podršku predsjedniku Milanu Tegeltiji. Kancelarija disciplinskog tužioca tužbu protiv Tegeltije u aferi Alešević podnijela je, zbog, kako je navedeno, neprimjernog kontakta.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)