Nema mjesta panici

Od gripa preminulo 18 pacijenata u Republici Srpskoj

  • 06.02.2019. 19:17

Nema mjesta panici kada je u pitanju virus gripa, poručeno je iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske. U ovoj ustanovi ukupno su liječena 193 pacijenta, a trenutno je na hospitalizovanju njih pedeset dvoje. 

Od ukupnog broja oboljelih, umrlo ih je 18, a među njima je i djevojka 87. godište. Doktori objašnjavaju da je  većina umrlih pacijenata već bolovala od teških bolesti, te je grip njihovo stanje dodatno otežao. 

“Negdje oko 80% pacijenata koji su letalno završili su imali neki od teških komorbiditeta šta to znači, to znači da su imali vrlo tešku bolest najčešće se radilo malignim bolestima ili dugotrajnim hroničnim bolestima koje su ih značajo obarali i smanjivali imunitet", kaže Predrag Kovačević, načelnik klinike Intenzivne medicine za nehirurške grane.

Iz UKC-a tvrde da je broj oboljelih od teških respiratornih infekcija nešto veći u odnosu na prethodne godine.  Međutim, kažu, spremni su da se uhvate u koštac sa virusom gripa.

“UKC je preseljenjem od 8 kreveta koje je imao na intenzivnoj njezi sada imamo 28, oko 7-8 aparata sada imamo 16 respiratora i jedini smo u BiH koji imamo tzv. vještačka pluća", kaže Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske.

Upravo zbog boljih uslova, povećan je priliv pacijenata i iz drugih zdravstvenih ustanova iz cijele Republike Srpske. 

Iz UKC Republike Srpske poručuju da još nisu zabranili posjete iako imaju tu preporuku kako kažu u petak će imati sastanak sa direktorima drugih bolnica i ministrom zdravlja pa će o tome da odluče. 

U Srbiji su to odluku već donijeli. Posjete  bolnicama i porodilištima su zabranjenje. Građane mole za razumijevanje jer u narednih nekoliko nedjelja se očekuje povećanje broja oboljelih. Za sada je jedna osoba preminula u Smederevu, a u nekoliko gradova proglašena je epidemija.

“U Pirotu i Nišu proglašena je epidemija što želim da kažem je da za ovo doba godine to je nešto što smo očekivali nešto manje od 10% je veći broj oboljelih u ovoj nego u prethodnoj godini”, kaže Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije.

Zbog komplikacija izavanih gripom u Crnoj Gori umrlo je 6 ljudi, dok je u Hrvatskoj umrlo više od 40 pacijenata. U svim zemljama preporuke su iste. Izbjegavati prepune prostorije, prati ruke, uzimati vitamine. Sve su to sitnice koje  mogu pomoći da se spriječi grip. Ipak, vakcinisanje na vrijeme je najsigurnija preventiva.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм