Kantonalni sud izrekao presudu

Ocu i sinu za ubistvo komšije 23 godine zatvora

  • 21.02.2020. 11:30

Savjet Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Žana Knežević danas je izreklo presudu kojom su otac i sin, Suvad (51) i Enes (23) Bašalić, koji se terete da su 17. avgusta 2018. godine u naselju Hrasno u Sarajevu ubili komšiju Azema Ćesira (43), osuđeni na ukupno 23 godine zatvora.

Suvadu Bašaliću je izrečena kazna od 12, a Enesu 11 godina zatvora, te im je produžen pritvor.

Sudski savjet u cijelosti je prihvatio navode iz optužnice, kojom se ocu i sinu stavlja na teret ubistvo počinjeno pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju.

– Bezobzirnost se ogleda u tome što nisu dozvolili oštećenom nikakvu odbranu – rekla je sutkinja Knežević nakon što je detaljno obrazložila presudu.

Prema navodima iz optužnice, nakon svađe Suvada i Azema u Milinkladskoj ulici oko prilaznog puta, Enes Bašalić se dovezao “renoom”, kojim je udario komšiju Azema. Ćesir je pao na stomak i kada je pokušao pužući da se udalji, Enes je izašao iz vozila i nastavio ga tući šakama po glavi.

Navodi se da je Suvad uzeo lopatu i njome udarao Ćesira po glavi i vratu dok ga je Enes nastavio udarati nogama i rukama.

Usljed teških povreda vrata i glave, Azem Ćesir je podlegao na licu mjesta.

Kao olakšavajuće okolnosti uzeto je u obzir da ranije nisu kažnjavani te da su izrazili kajanje zbog svega. Takođe, u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili su smanjeno uračunljivi, ali ne toliko bitno da nisu mogli shvatiti posljedice svog djelovanja.

Odbrane su najavile žalbu Vrhovnom sudu FBiH.