Srbija

Obećavali posao u Njemačkoj i uzimali novac za "izradu dokumenata", pa nestajali

  • 01.08.2019. 17:07

Dvojica prevaranata, koji su oštetili građane Srbije za više stotina hiljada dinara, nudeći im zaposlenje u Njemačkoj, koje im međutim nikada nisu obezbjedili, priznali su krivicu i zaključili sporazume sa Prvim osnovnim tužilaštvom, na osnovu kojih su osuđeni na zatvorske i novčane kazne.

I. B. i Z. J. su uhapšeni početkom juna, a nakon sprovedenog dokaznog postupka, tokom kojeg je saslušano 48 oštećenih, oni su priznali krivicu za krivično djelo prevara.

M. B. prema sporazumu sa tužilaštvom osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 400.000 dinara, a Z. J. na osam mjeseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 200.000 dinara.

Takođe, zaključenim sporazumima o priznanju krivičnog djela okrivljeni M. B. i Z. J. su obavezani da u roku od šest mjeseci od dana pravnosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja oštećenima isplate imovinskopravne zahtjeve u visini pričinjene štete, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ove sporazume potvrdio je presudom Prvi osnovni sud u Beogradu.

M. B. i Z. J. su, kako je saopšteno nakon njihovog hapšenja u junu, od decembra 2018. godine do aprila putem više internet sajtova oglašavali i nudili zaposlenje u inostranstvu (Njemačka) za različite profile zanimanja.

Nakon toga su od građana zainteresovanih za posao (sada oštećenih) zahtjevali da im putem post-net uplantice uplate različite novčane iznose na ime pripremanja dokumentacije (izrade vize, putnih troškova i osiguranja), da bi zatim novac podizali u poštama sa svojim ličnim dokumentima i isti trošili za svoje potrebe.

Oštećenima nisu obezbjedili obećani posao.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)