Afera "Respiratori"

Novalić, Solak i Hodžić sprovedeni u Tužilaštvo BiH

  • 29.05.2020. 17:48

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, glavnoosumnjičeni u aferi "Respiratori", sprovedeni su danas u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu. 

Sva trojica su u četvrtak u SIPA-i saslušani u vezi sa kupovinom 100 sumnjivih respiratora iz Kine po cijeni od 10,5 miliona maraka. Oni su osumnjičeni za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi. Očekivano, najglasnije reakcije su stigle iz njegove stranke. 

U SDA tvrde da se radi o dobro smišljenoj i koordinisanoj akciji sa elementima državnog udara. Za lidera stranke, Bakira Izetbegovića, hapšenje predstavlja nastavak udara Tužilaštva BiH na Bošnjake. Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, na ovo odgovara da je simptomatično da kada Tužilaštvo BiH otvori neki predmet protiv Bošnjaka tada je, kako kažu, na sceni državni udar i progon Bošnjaka. Dodik je dodao da za političko Sarajevo pravosudne institucije valjaju samo kada udaraju na Republiku Srpsku. 

"Kako to nije bio državni udar kada su vođeni razni predmeti protiv Srba, pa na kraju krajeva i protiv mene su bili namješteni razni sudski procesi bez bilo kakvih dokaza? Kako tada niko od bošnjačkih političara nije rekao da je na sceni državni udar? Pa i političari iz reda hrvatskog naroda bili su predmet raznih sudskih postupaka i svi su ćutali, tada su bošnjačkim političarima valjali i Sud i Tužilaštvo", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Ministar bezbjednosti BiH, Fahrudin Radončić, poručio je da se mora istražiti svaki kriminal i da svi moraju biti sankcionisani - a da će konačnu dati tužioci. Hrvatski narodni sabor je pozdravio "napore pravosudnih i policijskih institucija u aferama koje potresaju Federaciju BiH", i dodao da "pravna država, poštovanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu". Predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Novalićev stranački kolega, Šefik Džaferović, kaže da je duboko uvjeren da federalnog premijera nema ni u kakvim kriminalnim aktivnostima.

"Ovdje, ili je u pitanju, ako postoje činjenice onda je u pitanju teški kriminal, ili ako ne postoje činjenice, postoje neke paušalne ocjene, ili je u pitanju instrumentalizacija tužilačko-policijskih agencija na nivou BiH u političke svrhe, što može biti jako opasno po ovu zemlju", kaže Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zbog Novalićevog hapšenja, nije održana za danas najavljena sjednica federalne Vlade. Umjesto redovne sjednice, održana je telefonska, na kojoj je donesena odluka da se u nedjelju 31. maja na teritoriji tog entiteta ukida stanje nesreće uzrokovano pojavom korona virusa.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.