"Balkanski kartel"

Novac od šverca droge prali kroz nekretnine

  • 10.07.2019. 20:40

Imovina višemilionske vrijednosti, odnosno novac, te skupocjena vozila i nekretnine, blokirani su u sklopu međunarodne operacije, koja je u BiH realizovana akcijom "Balkanski kartel".

Izvedeni su pretresi na ukupno 28 lokacija, kuća, stanova i preduzeća, a tužioci iz pet država koje su uključene u istragu, uključujući i BiH, dogovaraju dalje aktivnosti na procesuiranju osoba osumnjičenih za pranje novca.

"U međunarodnoj akciji, u kojoj je učestvovala i BiH, predstavnici tužilaštava i agencija za sprovođenje zakona prikupljaju dokaze za procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima, putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče iz krijumčarenja droge", potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako su precizirali, međunarodna mreža osoba osumnjičenih za pranje novca je identifikovana radom institucija Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i BiH, uz pomoć i saradnju EUROJUST-a i EUROPOL-a.

"Nakon operativnog plana, dogovoren je zajednički početak akcije, koja je u utorak istovremeno realizovana u svih pet zemalja, od čega je dio aktivnosti realizovan u BiH u okviru operacije 'Balkanski kartel'", kažu iz Tužilaštva BiH, te dodaju da se sumnja se da je blokirana imovina stečena kriminalom.

Kako su "Nezavisne" juče objavile, u sklopu ove akcije u BiH je pretreseno  pet lokacija, a na računima jednog pravnog i jednog fizičkog lica blokirano je više od 400.000 maraka. Osim toga, pripadnici Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) su zbog pranja novca pretresali stambene i pomoćne objekte, kao i vozila na području Mrkonjić Grada.

Iz Federalne uprave policije (FUP) saopšteno je da su njihovi pripadnici po sudskoj naredbi izvršili više pretresa stambenih i poslovnih objekata na području Kantona Sarajevo. Kako je objavljeno, u sklopu akcije, navodno, istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanina iz Sarajeva. Oni se, navodno, povezuju sa Sarajlijama Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, koji su uhapšeni u dvije velike akcije u Peruu zbog droge.

Naime, Šikalo je uhapšen ove godine kada je zaplijenjena tona i po kokaina. Prema pisanju peruanskih medija, Cufaj je bio jedna od najvažnijih osoba u narko-klanu koji je iz Latinske Amerike distribuisao drogu u Evropu. U januaru 2017, sa petoricom Peruanaca, kokain skriven u paketima špargli pokušao je prebaciti u Amsterdam. Vrijednost zaplijenjenog kokaina tada je procijenjena na četiri miliona dolara. Tada je uhapšen, a nedavnom odlukom suda pušten je na slobodu.
 

Тагови: