Održana statusna konferencija Atifu Dudakoviću

Nije određen datum suđenja Atifu Dudakoviću i drugima

  • 04.02.2019. 13:00

U Sudu BiH danas završena je statusna konferencija u slučaju suđenja generalu takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Nije određen datum početka suđenja, zbog bolesti jednog od optuženih, Ale Hodžića.

Kako javlja reporter ATV-a, sudija je zatražila medicinsku dokumentaciju kako bi se izvršilo vještačenje i utvrdilo da li je Hodžić sposoban da prati suđenje.

Nakon toga, biće jasnije kada će biti određen datum glavnog pretresa, potvrđeno je da će biti saslušano 447 svjedoka, od kojih je 16 zaštićenih.

Sudija je konstatovala da je Tužilastvu za njihovo saslušanje potrebno 500 sati.


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin. 

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. 

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. 

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za određenim brojem ubijenih se još traga. 

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin. 

Tužilaštvo je najavilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala. 

Optuženima se sudi za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a Dudaković se tereti se i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Optužnica je potvrđena 24. oktobra prošle godine. 

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија